Inför tävlingen: ”Varje resultat kan bli avgörande för en OS-biljett”

Marcus Nyman (i blått) tog guld på Grand Slam i Tbilisi förra helgen. Foto: Marina Mayorova.

Med en guldmedalj och en femteplacering i ryggen från den gångna helgen är det åter dags för det svenska judolandslaget att tävla om nya medaljer och OS-kvalpoäng. Redan till påskhelgen, den 1-3 april avgörs Grand Slam i Antalya där Sverige ställer upp med fyra tävlande: Tommy Macias (-73 kg), Robin Pacek (-81 kg), Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Stärkta av förra veckans framgångar hoppas vi på fler framskjutna placeringar i Antalya. Att kapaciteten finns där hos de aktiva är det ingen tvekan om utan nu gäller det att få ut den på tävlingsmattan. OS-kvalet går mot sitt slut och nu är varje tävling viktig och varje resultat kan bli avgörande för en OS-biljett, säger landslagschef Robert Eriksson.

Marcus Nymans seger i -90-kilosklassen den gångna helgen innebar att han klättrade från 18:e till 16:e plats på OS-kvallistan. Vinsten gav honom en starkare position i jakten på en biljett till hans tredje OS. För Nyman handlar det om att fortsatt stärka sin position och toppa formen inför OS.

För Joakim Dvärby, -100 kg, innebar femteplatsen på förra helgens tävling att även han klättrade en placering och nu innehar den andra kontinentala kvotplatsen av tre. Det är fortfarande en osäker position och det finns flera européer som jagar strax bakom. För Dvärby, som siktar mot sitt första OS, är det fortsatt viktigt att få bra placeringar och därmed fler kvalpoäng för att kunna utöka avståndet till konkurrenterna.

Robin Pacek, -81 kg, ligger inför helgens tävling på den sista direktkvalplatsen till OS. Efter en tid med motgångar arbetar han vidare med att hitta formen. För Pacek handlar det i de återstående tävlingarna om att få framskjutna placeringar för att säkra biljetten till hans andra OS.

För Tommy Macias, -73 kg, som redan är klar för sitt första OS, ligger fokus på att få till en bra judo och hitta rätt känsla på mattan inför spelen i Tokyo.

Svenskarnas tävlingsdagar

Fredag 2 april: Tommy Macias (-73 kg) och Robin Pacek (-81 kg).
Lördag 3 april: Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Tävlingen går att följa live på https://live.ijf.org/.

Återstående tävlingar

16-18 april, EM, Lissabon
5-7 maj, Grand Slam, Kazan
6-13 juni, VM, Budapest

Skribent: Kristin Johansson.