Grand Slam-guld för Marcus Nyman

Genom dagens Grand Slam-guld är nu 30-årige Marcus Nyman ytterst nära sitt tredje OS, trots långa uppehåll emellan. Det är Nymans tredje Grand Slam-guld i karriären.

Det har gått lite upp och ner för Marcus Nyman efter comebacken och satsningen på OS i Tokyo, i så fall hans tredje OS. Ett Grand Prix-guld sommaren 2019, och bronsmedaljmatch på Grand Slam i höstas, men också ut tidigt några gånger. Nu börjar det se ut som före OS i Rio, då Nyman vann två Grand Slam på våren och sedan i OS nådde en bronsmedaljmatch.

Idag inledde Nyman i -90 kg med stabil judo och flera bra fotkastförsök. Britten Max Stewart kunde inte rubba Nyman och blev till slut diskvalificerad. Den 19-årige talangen Peter Safrany, Ungern, fick känna på Nymans arbete i ner i mattan och en fasthållning gav Nyman ippon (full poäng) redan efter drygt en minut.

Kvartsfinalen mot amerikanen Colton Brown blev fartfylld och händelserik. I sista minuten kom avgörandet, ett kast från Nyman följdes upp med en fasthållning och seger med ippon.

I semifinalen imponerade Nyman stort med en aggressiv och offensiv judo där israelen Li Kochman inte hängde med, fotkastet sasae tsuri komi ashi följdes upp med fasthållning. Första gången kom Kochman lite förvånade ur fasthållningen, men andra gången var det klart; ippon till Nyman och finalplatsen säkrad.

Finalen mot dagens överraskning Nicholas Mungai, Italien, som imponerade på vägen fram till finalen, blev inledningsvis avvaktande med varningar. Efter knappt halva matchen kom de två ner i mattan och då var Nyman överlägsen, fasthållning för ippon och Nymans tredje Grand Slam-guld var ett faktum.

Ett Grand Slam-guld överträffas bara av VM- och Masters-poäng, och i praktiken bör Nyman ha säkrat OS-biljetten idag. 

Skribent: Christer Löfgren.
Foto: Marina Mayorova.