Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala falltrygghetskurser för äldre

Äldre kvinna ligger på rygg på judomatta och håller upp huvudet och fötterna från golvet. Instruktör i judodräkt står bakom.

Svenska Judoförbundet får medel ut Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet för äldre.

På Idrottsgalan igår tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att Svenska Judoförbundet får medel för att digitalisera träningskonceptet Judo4Balance. Judo4Balance kombinerar styrketräning, balansträning och övningar för en bättre kroppsuppfattning och fallteknik.

Vi behöver hitta träningsformer för de äldre som kan genomföras utan att lämna hemmet. Digitala kurser i falltrygghet är ett perfekt sådant exempel. Medlen ur Rörelsefonden kommer därför gå till att vidareutveckla träningskonceptet Judo4Balance så att det kan genomföras individuellt och med en instruktör via internet, säger Erik Vesterlund, generalsekreterare på Svenska Judoförbundet.

Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.

Medlen vi fick 2018 har gått till att utbilda 157 instruktörer i 67 judoklubbar. Nu räknar vi med att kunna starta och erbjuda digitala Judo4Balance pass hos minst 15 föreningar under 2021, säger Erik Vesterlund.

Det är fantastiskt att se resultatet av Judoförbundets hårda arbete och vad medlen ur Rörelsefonden faktiskt har möjliggjort. Tillsammans gör vi skillnad, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel.

Judoförbundet kommer också med hjälp av medlen från Rörelsefonden sätta ihop ett fortsättningsprogram för de som redan har genomgått det grundläggande programmet.

Vår förhoppning är att fortsättningsprogrammet snabbt kan implementerats efter att det har utvecklats och testats i våra utvalda pilotgrupper. Vi tror att redan under andra halvan av 2021 kommer ett 20-tal föreningar erbjuda fortsättningsprogrammet till sina medlemmar. Vi är enormt glada och tacksamma för stödet från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet, säger Erik Vesterlund.

Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse (tidigare Framåt för fler i rörelse). Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett prestation- eller ambitionsnivå. Genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.     

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2021:    

Svenska Basketbollförbundet får medel för att sätta upp 1 000 nya korgnät och skapa fler inspirerande basketplaner utomhus. 

Svenska Brottningsförbundet får medel för att utveckla Wresfit, en träningsform anpassad för såväl motionärer som brottare.

Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten för fler genom att anordna kvartersfrisbee. 

Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre. 

Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får medel för projektet Simma, Hitta, Spring. Tillsammans vill förbunden skapa en plattform där familjer gemensamt kan testa på nya olika idrotter.

Svenska Tennisförbundet får medel för att rusta upp tennisbanor och anordna öppna prova-på tillfällen för ungdomar. 

Läs mer om Rörelsefonden.
Läs mer om Falltrygghet för äldre.