Några ljusglimtar trots förluster på Doha Masters

Robin Pacek i blå judodräkt och Matthias Casse vit judodräkt står mitt emot varandra med händerna uppe, beredd att ta tag i varandra i början av en match.

Robin Pacek (i blått) visade att han har kapacitet att slå de bästa i världen när han i sin första match besegrade världsettan Mattias Casse från Belgien. Foto: Marina Mayorova.

Det blev inga nya medaljer för det svenska judolandslaget på årets första världstourtävling, Doha Masters. Samtliga svenskar åkte ut redan i grundomgången. Trots den snabba sortin fanns ett par ljusglimtar att ta med sig på vägen mot OS i Tokyo i sommar.

Tommy Macias, -73 kg, inledde tävlingen på ett bra sätt med seger mot Nils Stump från Schweiz som han har haft svårt att vinna mot tidigare. I den andra matchen tog det dock stopp för Macias mot kanadensaren Antoine Bouchard.

Robin Pacek, -81 kg, stod för truppens största bedrift när han besegrade världsettan och förstaseedade Mattias Casse från Belgien efter en lång och intensiv match. Drygt tre minuter in i golden score lyckades Pacek till slut avgöra matchen när han kontrade belgarens attack. Den andra matchen förlorade dock Pacek mot ryssen Alan Khubetsov.

Både Marcus Nyman, -90 kg, och Joakim Dvärby, -100 kg, fick lämna tävlingen redan efter första matchen. Marcus Nyman blev kastad på ippon (full poäng) av Beka Gviniashvili från Georgien som till slut tog hem silvermedaljen i tävlingen. Joakim Dvärby hade svårt att få till ordentliga attacker mot Lettlands Jevgenijs Borodavko och förlorade matchen efter en tredje varning för passivitet.

Tyvärr blev inte resultaten på Masters det vi hade hoppats på. Vi kan konstatera att det finns en del att jobba på inför kommande tävlingar och att samtliga inte alls lyckades prestera på toppen av sin kapacitet. På denna höga nivå finns det inget utrymme för misstag eller dålig form, då det straffar sig direkt. Nu får vi ladda om batterierna med några veckors träningsläger inför nästa tävling i Tel Aviv, säger landslagschef Robert Eriksson.

Nästa tävling är Grand Slam i Tel Aviv den 18-20 februari.

Skribent: Kristin Johansson.