Sveriges trupp till junior- och U23-EM

Sveriges trupp till junior-EM och U23-EM. Bakre raden från vänster: Axel Oscarsson, Ida Eriksson, Karl Bååthe, Emil Henriksson, Leon Svalberg, Matilda Nilsson, Ella Andersson och Martin Söderberg. Främre raden: Viktor Carlsson, förbundstränare. Foto: Tove Hansen.

För knappt två veckor sedan startade världstouren i judo efter ett långt uppehåll. Nu är det dags för Sveriges blivande judostjärnor att tävla på de internationella arenorna. Den 4-6 november avgörs junior-EM i Porec, Kroatien. Veckan därpå, 9-10 november, är det dags för U23-EM på samma plats. Sverige ställer upp med en stor trupp på sju aktiva till junior-EM och åtta till U23-EM.

Det ska bli kul att komma ut på tävlingsarenorna igen. Det här är den första riktiga tävlingen för truppen efter corona. Det blir ett spännande mästerskap och ett kvitto på hur vi har lyckats med upplägget och träningen under den här speciella perioden, säger förbundstränare Viktor Carlsson.

Samtliga som är uttagna till EM är aktiva i Svenska Judoförbundets landslagsverksamhet, i utvecklingsgrupp U21 eller utvecklingsgrupp senior, där målet är att så småningom ta klivet upp i seniorlandslaget.

Det viktigaste för de aktiva är att fokusera på det som de själva kan påverka – att göra en bra prestation utifrån sin egen judo. Det är då resultaten kommer att komma, fortsätter Carlsson.

Sveriges trupp till junior-EM och U23-EM

  • Ella Andersson (junior- och U23-EM)
  • Ida Eriksson (U23-EM)
  • Matilda Nilsson (junior- och U23-EM)
  • Leon Svalberg (junior- och U23-EM)
  • Emil Henriksson (junior- och U23-EM)
  • Martin Söderberg (junior- och U23-EM)
  • Karl Bååthe (junior- och U23-EM)
  • Axel Oscarsson (junior- och U23-EM)

Förberedelserna inför EM

Uppladdningen inför EM har på många sätt varit annorlunda än tidigare år. På grund av osäkerheten kring om junior- och U23-EM överhuvudtaget skulle kunna genomföras blev uttagningen av den svenska truppen klar för bara en månad sedan. Träningen för de aktiva i landslagets utvecklingsgrupper har ändå pågått under en lång tid fast i ändrade former.

När coronapandmin tog fart under våren avbröts all traditionell judoträning för utvecklingsgrupperna. Planeringen lades om och fokus flyttades till fystester och träningsprogram för att förbättra de aktivas styrka, explosivitet, snabbhet och kondition.

Det var viktigt att snabbt ställa om verksamheten för att fortsätta att motivera och utveckla de aktiva i en period då de inte kunde utöva judo, säger Viktor Carlsson.

Sedan slutet på sommaren, när judoträningen kunde återupptas, har utvecklingsgrupperna haft flera nationella träningsläger samt en inofficiell träningstävling för att komma så väl förberedda som möjligt till höstens och vårens tävlingar och mästerskap.

Coronaanpassningar under EM

På grund av den rådande pandemin har det Europeiska judoförbundet (EJU) tagit fram en rad säkerhetsåtgärder för att kunna genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Bland annat måste samtliga tävlande och tränare visa upp ett negativt covid-19-test som tagits före ankomst samt ta ytterligare ett test på plats. Tävlingarna kommer att genomföras utan publik och samtliga måste bära ansiktsmask vid alla tillfällen förutom på tävlingsmattan.

Svenskarnas tävlingstider på junior-EM

Onsdag 4 november: Leon Svalberg (-66 kg), Emil Henriksson (-66 kg)
Torsdag 5 november: Ella Andersson (-63 kg), Matilda Nilsson (-70 kg), Martin Söderberg (- 73 kg)
Fredag 6 november: Karl Bååthe (-90 kg), Axel Oscarsson (-90 kg).

Utslagsrundan startar kl. 10.00 samtliga dagar. Finalrundan startar kl. 16.30 onsdag-torsdag och kl. 16.00 på fredag.

Svenskarnas tävlingstider på U23-EM

Måndag 9 november: Ella Andersson (-63 kg), Leon Svalberg (-66 kg), Emil Henriksson (-66 kg), Martin Söderberg (- 73 kg)
Tisdag 10 november: Ida Eriksson (-70 kg), Matilda Nilsson (-70 kg), Karl Bååthe (-90 kg), Axel Oscarsson (-90 kg).

Utslagsrundan startar kl. 10.00 finalrundan kl. 16.30 båda dagarna.

Livesändning

Tävlingarna kan följas via livesändningarna på ippon.org eller via EJUs youtubekanal.

Skribent: Kristin Johansson.