Omstart och nystart för svensk judo

Barn sitter på judomattan och väntar på instruktioner från tränaren.

Under hösten startar Svenska Judoförbundet upp det nya projektet Omstart-Nystart (ON), som syftar till att skapa en omstart efter vårens coronapandemi och att inspirera till en nystart av judoverksamheten i landet.

ON-projektet består av en helg vardera för judo-Sveriges fem olika zoner. Under dessa helger genomförs ett träningsläger för unga (11-15 år) lett av svenska judoprofiler, såsom Ida Eriksson och Victor Busch. Parallellt med detta läger genomförs en föreningsutveckling för utvalda klubbledare, med syftet att inspirera och ge verktyg för dem att förbättra, förenkla och förnya judoverksamheten i zonen. Dessa klubbledare väljs ut i samråd med distriktsordförande.

Den 26-27 september genomfördes den första helgen i projektet för zon mitt. Cirka 20 barn och unga samlades i Lindesberg för att delta i ett träningsläger lett av RIG-tränaren Frederik Gourlay. Det var mycket fokus på teknik under passen och ungdomarna fick med sig flera unika tips för att kunna förbättra sin judo. Självklart blev det också en hel del lek och vänskapsbyggande också! Parallellt med träningslägret deltog även sju klubbledare från zonen i föreningsutvecklingen.

De kommande ON-helgerna är:

– Väst: Varberg den 24-25 oktober
– Norr: Östersund den 14-15 november
– Syd: Skurup den 21-22 november
– Öst: Oxelösund den 28-29 november.

Läs mer om kommande ON-helgerna i respektive inbjudan i kalendern: judo.se/kalender.

Vi söker fortfarande en värdklubb för ON-helgen i östra zonen. Är ni intresserade av att ställa upp? Kontakta tilda.avesson@judo.se för mer information.

Foto och text: Tilda Avesson.
Publicerat av: Kristin Johansson.
Nyheten uppdaterades 9 oktober.