Ida Eriksson tilldelas elitidrottsstipendium

Ida Eriksson vid europacupen i Lignano, Italien 2018. Foto: Erika Zucchiatti.

Ida Eriksson är en av 60 elitaktiva som tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kr för sin satsning på elitidrott kombinerat med studier på eftergymnasial nivå.  

Idag offentliggjorde Svenska Riksidrottsförbundet vilka som blev 2020-2021 års elitidrottsstipendiater. Med på listan finns judokan Ida Eriksson. I år var det 394 sökande och av dessa var det 60 stycken från 35 specialidrottsförbund som tilldelas stipendiet.

Ida Eriksson är ett av framtidshoppen inom svensk judo och är med i Svenska Judoförbundets landslagsverksamhet, i utvecklingsgrupp senior. Hon är trefaldig svensk mästare och har och deltagit vid flera internationella tävlingar. Nu fortsätter hon sin satsning med siktet inställt på OS i Paris 2024.

Parallellt med elitsatsningen i judo studerar Ida ryska på distans vid Malmö universitet för att bredda sig inom språk. Tanken är att sedan studera vidare inom media och kommunikation för att kunna satsa på en karriär inom journalistik.

– Ida är sedan en tid tillbaka med i SOKs Talang 2022-satsning vilken riktad mot hennes satsning mot OS i Paris 2024. I och med RFs elitidrottsstipendium så får hon ännu bättre möjligheter för att spetsa sin satsning för att börja etablera sig i världstoppen mot Paris. Ida har haft en god utveckling på senare tid och det ska bli spännande att följa hennes fortsatta satsning internationellt, säger landslagschefen Robert Eriksson.

Ida Eriksson vid europacupen i Cluj Napoca 2018. Foto: Daniel Oprescu.

Om RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium

Elitidrottsstipendiet är ett samarbete tillsammans med Svenska Spel och ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Genom elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska spel kunna så långt som möjligt skapa goda förutsättningar för landslagsutövare så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Syftet med stipendiet är kunna ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. 

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium har deltats ut sedan 1980, och många framgångsrika idrottare har fått stipendiet. 

Det här ingår i stipendiet:

  • Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till cirka 75 aktiva.
  • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
  • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
  • Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
  • Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Läs mer om elitidrottsstipendiet och se hela listan av stipendiater på RF:s webb.

Skribent: Kristin Johansson.