Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis”

Under maj-juni kunde klubbar ansöka om ett stipendium från fonden ”Bra träningskompis”, ett stipendium för ungdomar mellan 12-16 år som har utmärkt sig för att vara en bra träningskompis och som lever efter judons värdegrund både i och utanför dojon. Nu har vinnarna utsetts, de är Alva Larsson från Trollhättans JK, och Ossian Kullman, LUGI Judo.

Bra träningskompis är från början ett vandringspris som Judoklubben Jinkei delade ut till en av sina medlemmar varje år. Priset gick till den medlem som under året utmärkt sig särskilt genom att vara en bra träningskompis. Men då klubben valde att lägga ner sin verksamhet 2019 beslutades det att inrätta en fond till dess minne som förvaltas av Svenska Judoförbundet. Stipendiet är på 2000 kr och delas ut två gånger per år, till två ungdomar av olika kön.

Syftet med fonden är att uppmuntra kamratskap mellan judoka. Fokus hos stipendiaterna ska ligga på att finnas där för andra, hjälpa och utveckla andra och att verkligen värna om judons värdegrund. Det är något som vinnarna Alva Larsson och Ossian Kullberg har utmärkt sig för i sina respektive klubbar.

Alva Larsson är en person som sprider stor glädje till alla i Trollhättans JK, från de yngsta till vuxengruppen. En tjej som alltid har ett leende på läpparna och som lever efter judons värdeord samt ställer upp för både klubben och träningskompisarna. Hon hjälper till med klubbens yngre judoka genom att knyta bälten, låta dem kasta henne, trösta, visa, förklara och leka. Dessutom hjälper hon även till med att anordna aktiviteter på klubben så som nybörjartälingar och gemensamma aktivitetsdagar för medlemmar. När Alva själv tränar och tävlar är hon också en förebild som pushar både sig själv och andra till att göra sitt bästa och tackar alltid artigt efter match oavsett resultat. Alva är en sann judoka som verkligen förstått vad judo handlar om!

Ossian Kullberg har ända sedan han började träna judo som barn varit en härlig judokompis som sett till att alla känner sig välkomna. Om han ser någon som verkar ensam eller inte riktigt vågar ta för sig på träningen så erbjuder han dem att träna ihop. Hans vänliga och öppna sätt gör att alla känner sig bekväma tillsammans med honom. Hos Ossian finns ingen prestige som sitter i vägen för att glädjas över andras framgångar och han är mycket generös med att berömma sina träningskompisar över deras framsteg. Även i de barngrupper där Ossian är tränare märks hans vilja och förmåga att på ett enkelt och smidigt sätt få de som känner sig lite osäkra att bli en del av gruppen och känna sig trygga. Ossian är en mycket fin förebild för alla i LUGI Judo, oavsett ålder.

Vi hälsar dem varmt grattis, fortsätt vara fina förebilder för judon!

Skribent: Klara Rönnebrand
Foton: Privata
Fotomontage: Klara Rönnebrand