Pepp från Kristiina P

Det är nu drygt en månad sedan som Sverige och vår omvärld förändrades abrupt. Gymnasieelever fick stanna hemma och inleda distansundervisning, även många föräldrar fick också stanna hemma och jobba på distans. En ganska ovan situation för flera av oss i en annars hektisk vardag vi levt. Även idrotten har drabbats hårt på många plan. Inställda läger, träningar inomhus, tävlingar och utbildningar. Men, svensk judo viker inte ner sig!

Det som glädjer och imponerar mig mest är just den otroliga kreativitet och initiativförmåga som vi visar upp i judosverige just nu. Full aktivitet på många håll. Stort tack till alla dig tränare, ledare och föräldrar som fortsätter att hålla igång judoverksamhet utomhus! Grymt bra jobbat!!

Det är just i ”kris och kaos” som vi tränare, ledare behövs som mest för våra barn och unga. Att aktivt vara en positiv förebild och hitta lösningar ger hopp för framtiden. Att förhålla sig proaktivt till en situation som ingen kunnat förutse, precis som Jigoro Kano uttryckte det; ”Judo lär oss att leta efter den bästa möjliga handlingen, oavsett de enskilda omständigheterna.”

Judo är en livsstil som ger mervärde för våra barn och unga. Att vi i en situation som vi upplever i samhället nu är av stor vikt att vi skapar glädjerika aktiviteter, något som får barnen längta och se framemot nästa träning. Att tillsammans utvecklas med andra, att tillsammans uppleva roliga aktiviteter, skratta tillsammans och efter träningen ta med sig känslan av framgång. Det ger hopp för framtiden. Fortsätt att dela med dig tips och trix, övningar och aktiviteter som går att genomföra utomhus i våra sociala medier. Tillsammans blir vi starka!

Våra landslagsaktiva har fått ytterligare ett år på sig att förbereda för OS 2021. Även här har det blivit en rejäl omställning för teamet. Vi hejar på så gott det går, det blir spännande 2021. Som Jigoro Kano uttryckte det; Judo hjälper oss att förstå att oro är ett slöseri med energi.

Förbundsstyrelsen fortsätter sitt aktiva arbete genom videomöten via webben. Jobbet med strategi 2030 är i full gång. Planering av Svenska judoförbundets 60 års jubileumsfest är också i pipeline. Festen blir 21 november.

Kom ihåg att söka; Alternativa träningslyftet är ett stöd för klubbar som gör insatser för att bedriva alternativa träningsformer för att hålla igång barn- och ungdomsverksamheten under den rådande coronakrisen. Exempelvis kan det handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning, genomföra träningar med digitala hjälpmedel eller andra kreativa träningslösningar. Bidrag på maximalt 5000 kr kan beviljas för kostnader som uppstår i och med den alternativa träningen. Kostnaderna ska kunna redovisas och inga kostnader för arvode/lön eller utebliven verksamhet ersätts. Ansökan om bidrag görs som vanligt på IdrottOnline och du hittar mer information om vad som gäller för ansökningar under Projektstöd IF.

Fortsätt med ditt engagemang för våra medlemmar, Du gör skillnad med din entusiasm som smittar av sig på vår omvärld! Svensk Judo gör skillnad!

Malmö 20 april 2020

Kristiina Pekkola, Förbundsordförande.