Wolfgang Biedron vann Årets Eldsjäl, Ledare

Han beskrivs som coolast och snällast i hela Sundsvall. Judoikonen Wolfgang Biedron från Sundsvall har utsetts till Årets Eldsjäl i kategorin Ledare.

Nu har vinnarna av Årets Eldsjäl-priserna utsetts. En av de stora vinnarna blev Wolfgang Biedron från Judo Sundsvall.  I hård konkurrens tog han hem utmärkelsen som Årets Eldsjäl i kategorin Ledare.

Det betyder jättemycket. Det är inte så ofta man blir uppmärksammad som judoka, säger Wolfgang Biedron i ett pressmeddelande.

Utöver den stora äran får Wolfgang 10 000 kronor för sin finalplats, 15 000 kronor ytterligare för slutsegern samt 50 000 kronor att använda för projekt inom Judo Sundsvall.

”Judon har varit hela mitt liv”

Wolfgang Biedron, 68, har tränat judo sedan barnsben. Han flyttade till Sverige från Tyskland i mitten på 70-talet och har gjort det mesta inom judon. Han har en framgångsrik karriär bakom sig och har deltagit vid OS, VM och EM. Han blev bland annat första svenska manliga judoka att ta en EM-medalj i judo 1977.

Judon har varit hela mitt liv. Jag började vid 13 år och har själv tävlat. Jag har gjort allt man kan göra i judo. Det bästa är att man aldrig blir fullärd. Jag har hållit på i snart 56 år. Jag åker på läger och går kurser och får lära mig nya tekniker hela tiden.

Wolfgang som ledare

Den röda tråden i ledarskapet är att alla ska få plats och alla ska bli sedda. Wolfgang har tagit fram ett eget utbildningsmaterial som heter ”Lek genom idrott”. En stor, tysk klubb var på besök, fick manualen – och ändrade hela sitt träningsupplägg.

Att han själv varit med i OS, VM och EM kan möjligen väcka respekt, men Wolfgang insåg ganska snart när han blev ledare att det finns massa barn och ungdomar som vill hålla på med judo, men utan att tävla eller ha ambitionen att bli världsbäst.

En del lär sig teknik på fem minuter, andra behöver fem månader. Men här lär barnen sig annat än judo. Vi är nära varandra och jobbar som sagt mycket med lek i våra övningar – det ska ju vara roligt. Samt coolt och snällt.

Eldsjälsgalan ställdes in

Priserna var tänkta att delas ut under Eldsjälsgalan den 12 mars på Berns salonger i Stockholm. Folkspel valde dock att ställa in Eldsjälsgalan 2020 med anledning av att den allmänna risken att smittas av coronaviruset bedömdes som mycket hög. Eldsjälsgalan hålls årligen och uppmärksammar personer som gjort betydande insatser för det svenska föreningslivet.

Se filmen om Wolfgang Biedron.