Tre judoka nominerade till parasport-priser

Bild: Svensk judo har tre aktiva nominerade till priser på Svenska Parasportgalan: Michael ”Mike” Malmer, Nicolina Pernheim och Amanda Orrbo. Fotografer: Manuel Santos, Karl Nilsson och Zelko Alexandru.

Den 30 mars är det dags för Svenska Parasportgalan – en kväll för att hylla de fantastiska prestationer som aktiva och ledare har gjort inom parasporten under det gångna året. Till årets gala har svensk judo aktiva nominerade i tre kategorier:

Årets prestation inom Special Olympics – Michael ”Mike” Malmer, Judo
Som aktiv och ledare i judo skapar Mike Malmer förutsättningar för idrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Han är en förebild och lagspelare i en individuell idrott, och med värme och humor ser och lyfter han alla i sin omgivning. Från världsspelen i Abu Dhabi fick han med sig en silvermedalj.

Årets förebild – Nicolina Pernheim, Judo
Med hennes enorma driv att ständigt utveckla både sig själv och andra är hon motorn i svensk parajudo. Nicolina är även ambassadör för Sightsavers där hon inspirerar kvinnor med synnedsättning att tro på sin egen förmåga och rättigheter.

Årets Nykomling – Amanda Orrbo, Judo
Endast 18 år gammal hade Amanda Orrbo redan hunnit samla på sig flera tunga meriter. 2019 blev inget undantag för judokan och året avslutades med ett guld på VM för personer med Downs syndrom. Mästerskapet gick hon för övrigt obesegrad igenom.

Parasportsgalan får nytt upplägg pga av coronaviruset

Årets parasportgala var tänkt att hållas som en galamiddag på Scandic Continental i Stockholm den 30 mars, men med anledning av coronaviruset kommer galan hållas på ett nytt och innovativt sätt. I tider då de flesta event ställs in på grund av coronaviruset har Parasport Sverige istället valt att göra om Svenska Parasportgalan 2020 till en stor tv-sändning där både inbjudna gäster och allmänheten har möjlighet att se galan hemifrån. Sändningen startar den 30 mars klockan 19:00.

Vi har försökt att tänka om och anpassa oss efter de förutsättningar som nu råder. Vi tycker att det är extra viktigt med gemenskap just nu och vill därför skapa en gala som alla kan ta del av, tillsammans genom de digitala möjligheter som finns, säger Sophie Wedberg, projektledare för Svenska Parasportgalan. 

Länkar

Till livesändningen (via Facebook).
Samtliga nominerade.

Skribent: Kristin Johansson.