Wolfgang Biedron nominerad till Årets Eldsjäl!


Wolfgang Beidron är en av finalisterna i kategorin Ledare i Årets Eldsjäl 2020. För judoikonen från Sundsvall är det viktigaste att alla ska få vara med och att alla ska bli sedda.

En bra ledare måste se alla. Jag påminner jämt mina tränare i klubben om att varje barn ska bli sett minst en gång varje träning. Man ska inte bara gå till dem som behöver mest hjälp eller till dem som är bäst. Varje barn ska ha haft individuell uppbackning minst en gång varje träning, säger Wolfgang Biedron.

Wolfgang Biedron, 68, har tränat judo sedan barnsben. Han flyttade till Sverige från Tyskland i mitten på 70-talet och har gjort det mesta inom judon. Han har en framgångsrik karriär bakom sig och har deltagit vid OS, VM och EM. Han blev bland annat första svenska manliga judoka att ta en EM-medalj i judo 1977.

– Judon har varit hela mitt liv. Jag började vid 13 år och har själv tävlat. Jag har gjort allt man kan göra i judo. Det bästa är att man aldrig blir fullärd. Jag har hållit på i snart 56 år. Jag åker på läger och går kurser och får lära mig nya tekniker hela tiden.

Trots de egna framgångarna var det först när han själv blev ledare som han förstod storheten med judo och hur han som ledare är med och bidrar till barn och ungdomars utveckling. Han insåg också att många barn och ungdomar vill träna judo utan att tävla eller blir världsbäst. Idag är han en mycket uppskattad ledare.

Han är ju som en pappa för alla här och alla ser upp till honom. Han vill ge chans för alla att kunna träna. Även de som kanske har lite problem eller som kanske inte vill tävla så finns det alltid en plats för alla, säger Thea Johansson som tränar på klubben.

Eldsjälsgalan hålls årligen och uppmärksammar personer som gjort betydande insatser för det svenska föreningslivet. 2020 upplaga kommer att hållas den 12 mars på Berns Salonger i Stockholm.

Skribent: Kristin Johansson
Foto och video: Årets Eldsjäl.