Judons dag – Plantera ett träd

Den 28 oktober varje år firas World Judo Day, eller judons dag som vi kallar det i Sverige. Evenemanget anordnades första gången 2011 med ”respekt” som första tema. Under årets upplaga av Judons dag vill Internationella Judoförbundet (IJF) uppmärksamma det klimathot som världen står inför och har därför valt att ha ”plantera ett träd” som tema.

Planet Earth is in danger. Scientists all over the world and more and more observers agree that if nothing is done, our common home, and therefore its inhabitants, us, do not have a guaranteed future. The IJF wants to participate in the common effort to provide a better future for our children, skriver IJF på sin hemsida.

Årets tema för judons dag är därför ”plant a tree”, eller ”plantera ett träd” på svenska. Judons dag äger rum varje år den 28 oktober, vilket är judons grundare Jigoro Kanos födelsedag. Det är ett tillfälle då alla judoklubbar och nationsförbund i världen är inbjudna att delta kring ett av IJF bestämt tema. I år är det alltså ”plantera ett träd”.

Alla judoklubbar i Sverige kan vara med och lyfta den här dagen. Det kan t ex göras på klubbarnas hemsidor och sociala medier eller genom att plantera ett träd, antingen på riktigt eller till exempel genom en välgörenhetsorganisation. Flera välgörenhetsorganisationer har ”plantera ett träd”-kampanjer för en bättre värld.

Internationella Judoförbundet har samlat nedladdningsbara bilder, affischer och diplom som kan användas vid klubbarnas aktiviteter. De kan laddas ner här!

Tidigare teman vid World Judo Day har varit: Vänskap (2018), Mod (2017), Judo för världen (2016), Enighet (2015), Heder (2014), Uthållighet (2013), Judo för alla (2012) och Respekt (2011).

Mer information om judons dag på IJF:s hemsida.