Bakslag för Sverige på U21-EM

Bildtext: Den svenska truppen vid junior-EM- Från vänster: Leonidas Hytönen, Alexander Dahlin, Matilda Nilsson och Tove Hansen. Foto: Johan Berg.

Årets U21-EM gick inte alls vägen för svensk del. På totalt fyra tävlande blev det endast en matchvinst – ett resultat som låg långt under förväntan. Trots det fanns ljusglimtar framförallt gällande den uppsatta greppstrategin och att Matilda Nilsson som är förstaårsjunior och mästerskaps debutant tog Sveriges enda matchvinst.

Den 12-15 september avgjordes junior-EM i judo i Vantaa Finland. Sveriges trupp bestod av fyra tävlande; Alexander Dahlin -60kg, Tove Hansen -63kg, Matilda Nilsson -70kg och Leonidas Hytönen -81kg. För de svenska juniorerna blev det tyvärr inget mästerskap att blicka tillbaka på.

”En matchvinst på fyra tävlande är ett klart sämre resultat än vad vi siktade mot. Alla har tidigare visat att de kan vinna matcher mot motstånd på denna nivå, därför var också besvikelsen stor när vi lämnade Finland”, kommenterar förbundstränare Johan Berg.

Sveriges enda matchvinst togs av förstaårsjunioren och mästerskapsdebutanten Matilda Nilsson, – 70 kg.

Under mästerskapet gjorde svenskarna ändå en del fina prestationer som inte syntes resultatmässigt. I nästan alla matcher lyckades de tävlande följa den uppsatta greppstrategin. Ibland fungerade det inte för att motståndaren var bättre. Andra gånger fungerade det bra, men då saknade de förmågan att avgöra från eget grepp.

”På den här nivån är det avgörande att ta tillvara på varje sekvens med favoritgrepp. Det behöver inte vara direktattack, det kan också vara att kontrollera motståndaren och skapa reaktioner för att sedan kasta”, kommenterar förbundstränare Johan Berg.

För utvecklingsgruppen U21 handlar det nu om att att skaffa sig ännu mer internationell erfarenhet. Härnäst väntar European Open i Luxemburg (seniortävling) med efterföljande träningsläger, 27 september – 2 oktober. Sverige åker dit med två trupper, en trupp som deltar på både tävlingen och lägret och en trupp som endast deltar på lägret.

Skribent: Kristin Johansson.