Pernilla Ribeiro Novais fjärde svenska kvinnan att graderas till 6 dan

Bildtext: Pernilla Ribeiro Novais (till höger) graderades till 6 dan under riksgraderingen i Frölunda. Uke var Ida Lindgren (till vänster). Foto: Clara Ribeiro Novais.

Under helgens riksgradering i Frölunda erövrade Pernilla Ribeiro Novais 6 dan, den högsta grad som kan utfärdas på nationsnivå. I och med graderingen blir Pernilla Ribeiro Novais den fjärde kvinnan i Sverige att graderas till 6 dan.

Det är förstås väldigt stort för mig. Jag hoppas att jag kan inspirera andra kvinnor att fortsätta gradera sig i Dan-grader. Som tävlingsjudoka är det lätt hänt att man stannar vid den första Dan-graden, då man fått sitt svarta bälte. Kata är inte på priolistan direkt.  Men för varje gradering utvecklas man både personligt och judomässigt och man inser först med åren hur värdefull kata-utbildningen är för sin förståelse av judons grundprinciper, kommenterar Pernilla Ribeiro Novais.

Pernilla Ribeiro Novais är en av Sveriges mest meriterade judoka med bl a en niondeplats från OS Sydney, ett EM-silver, en femteplats på VM samt flera NM- och SM-guld på meritlistan. Idag är Pernilla framförallt engagerad i SPIF judo där hon bland annat är ordförande och tränare

”Pernilla är en av de stora förebilderna i svensk judo. Det är förstås fantastiskt kul att hon är kvar i sporten och fortfarande är aktiv. Det visar verkligen att judo är en sport man kan hålla på med hela livet”, kommenterar Svenska Judoförbundets generalsekreterare Erik Vesterlund.

Under graderingen förvånade Pernilla Ribeiro Novais och Ida Lindgren både examinatorerna och publiken genom att genomföra en av katorna till musik.

”Det kändes lite som när jag var tävlingsjudoka på ett sätt, eftersom vi lagt så mycket tid på träning men sen också den där osäkerheten på utfallet. Så det var fantastiskt att få ett så starkt känslomässigt mottagande. Teknikerna i Ju no kata är väldigt speciella, det är ingenting man bara kan plocka in från sin kunskapsbank. Men den fångar verkligen essensen i judo och det var en stark upplevelse att ta till sig det, steg för steg. Vi kände att vi ville förstärka vår egen känsla och publikens upplevelse med att addera musik till och Bachs Air tycker vi fångar ju no katas själ helt perfekt”, kommenterar Pernilla Ribeiro Novais.

Hon fortsätter:

”Vi har haft en intensiv resa ihop sedan i början av året, då vi startade igång. Båda med känslan av att vara nybörjare, i en sport vi ändå trott vi behärskar ganska bra. Jag och Ida har verkligen njutit av den känslan och utvecklingen och nu förstår jag på riktigt vad som menas med ’judo genom hela livet’. ”