Joakim Dvärby tävlade i VM med bruten fot

Bild: Joakim Dvärby (i vitt) mot Pablo Aprahamian från Uruguay i VM 2019. Foto: Marina Mayorova, IJF.

För Joakim Dvärby tog VM slut redan efter andra matchen. Men det som sved värre än det dåliga resultatet var beskedet som kom senare. Det som svenska teamet trodde var en stukning visade sig vara en bruten fot. Nu väntar vila och rehab för Dvärby som är på OS-kvalplats till Tokyo 2020. Förhoppningen är att vara tillbaka redan senare i höst för att fortsätta satsningen mot OS i Tokyo.

Det var redan i första matchen som Joakim Dvärby ådrog sig skadan när hans motståndare råkade kliva på hans häl i en av Dvärbys attacker. Trots den kraftiga smärtan körde svensken klart och lyckades vinna matchen. 

Dvärby själv trodde att foten var stukad och det var också vad det svenska teamet trodde efter den första undersökningen. Dvärby valde att tävla vidare men nådde inte upp till sin vanliga nivå och blev ett enkelt byte för den slutgiltiga VM-tvåan Niyaz Ilyasov från Ryssland.

Självklart påverkade det honom i den andra matchen då han hade ont och inte fullt ut kunde använda foten och dessutom mot en mycket duktig motståndare vilket resulterade i en förlust, säger landslagschef Robert Eriksson.

Svullnaden och smärtan blev sedan värre och direkt efter hemkomst träffade Dvärby läkare och fick foten röntgad – det visade sig att foten var bruten. Röntgenbilderna visade ett benbrott strax ovanför hälen. 

För Dvärby var beskedet förstås tungt. Han har under många år kämpat sig tillbaka efter flera skador och råkar nu ut för ytterligare en. Nu väntar först vila i minst sex veckor innan han kan börja med rehabträning och återuppbyggnad. Robert Eriksson ser ändå ljust på framtiden och tror på snabb återhämtning för Joakim Dvärby.

Att Joakim drabbas igen sätter förstås sina spår både sportsligt och för honom själv. Vad gäller OS-kvalet är det dock ingen större panik då han i dagsläget ligger inom OS-kvalgränsen. Får han bara en bra läkperiod och rätt rehab kan han förhoppningsvis tävla i slutet på året och fortsätta sin satsning mot OS under vintern. Joakim har trots allt en enastående förmåga att ta sig tillbaka och det kommer att vara en styrka för honom i denna process. 

Här bryter Joakim Dvärby foten (1,10 in i klippet)

Skribent: Kristin Johansson.