Tommy Macias utslagen i skrällmatch

Sveriges högst realistiska förhoppningar om att för andra gången i historien hamna på prispallen på VM grusades direkt när den regerande europamästaren Tommy Macias, 4:e seedad på VM, blev utslagen redan i första matchen. Drygt halvvägs in i matchen bjöd Somon Makhmadbekov, Tadjikistan, på en riktig skräll när han kontrade Macias, och kastet gav Makhmadbekov en ippon-seger (full poäng). Macias var därmed utslagen.

Foto: IJF – Gabriela Sabau Från en tidigare match.

En detalj i judo som gör sporten extra fascinerande är att det går att vinna en match på ett enda misstag av motståndaren, ett enda kast – inom en sekund – kan ge full poäng. Det fick en besviken Macias erfara idag. Makhmadbekov, 38:a på världsrankingen, är en judoka som Tommy Macias aldrig mött tidigare men som han borde besegra. Makhmadbekov är tillsammans med sin landsman Khojazoda dagens stora överraskningar i -73 kg. Båda nådde kvartsfinal och har bronschans i återkvalet.

I övre halvan nådde de två toppseedade, världsettan/EM-2:an Orujov och EM-3:an Heydarov, båda Azerbadjan, semifinal. I undre halvan blev både Macias och andraseedade EM-3:an Shavdatuashvili, Georgien, utslagna före kvartsfinal och därmed utanför finalpasset.

Tommy Macias var först ut av fem judoka i den svenska truppen. Redan i morgon går nästa svensk, Robin Pacek, upp på mattan i -81 kg.

Svenskarnas tävlingsdagar:
28/8 Robin Pacek  
29/8 Anna Bernholm och Marcus Nyman
30/8 Joakim Dvärby

BILD: IJF, från tidigare tävling.