Marcus Nyman tillbaka i världseliten – 5:a på VM

OS-femman Marcus Nyman stod för en av VM:s största bedrifter när han tog sig hela vägen till bronsmatch, bara 8 månader efter comebacken. Femteplatsen på VM visar att Nyman är tillbaka i den absoluta världseliten och fortfarande har kapaciteten att slå de allra bästa. Placeringen gav Nyman nya viktiga OS-kvalpoäng i sin satsning mot ett tredje OS.

Marcus gör en fantastisk prestation! Från ett två års långt uppehåll och till att ta sig till medaljmatch – det är stort. Det är nog ingen som har gjort det tidigare. Han är en unik människa som klarar av att göra det och kan visa att han är på den här nivån. När han var på OS i Rio, var han på toppen av sin karriär. Nu, bara 8 månader efter comebacken, är han 5:a på VM! Han är på väg tillbaka och har fortfarande mycket kvar att ge, kommenterar landslagschefen Robert Eriksson.

Nyman själv är också nöjd med resultatet:

Det känns bra. Det är förstås lite trist att avsluta dagen med två förluster men jag känner ändå att jag har gjort bra ifrån mig idag. Det är en boost mentalt att veta att jag kan ta de bästa. Sen är det ju små marginaler som avgör. Om någon vecka, när jag fått lite perspektiv på saker, så kommer det att kännas bra.

Satsningen mot OS 

Marcus Nyman är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade judoka med bland annat en femteplats från OS Rio 2016, ett EM-guld (Sveriges första genom tiderna) och två EM-brons på meritlistan. Efter OS i Rio valde Nyman att lägga av, men i våras gjorde han comeback med siktet inställt på ett tredje OS. Femteplatsen på VM gör att Nyman klättrar rejält i OS-kvallistan och planen inför OS 2020 är klar.

Det är nästan ett år kvar till OS och jag känner att jag har mycket kvar än att hämta fysiskt så det är framförallt det jag kommer att satsa på. Jag kommer fortsätta att träna på samma spår som nu. Jag försöker göra det jag kan nu och försöker göra det så bra som möjligt, säger Marcus Nyman.

Huvudbild: Marcus Nyman i blått mot Axel Clerget (FRA) i bronsmatchen i VM 2019. Foto: Emanuele Di Feliciantonio, IJF.
Skribent: Kristin Johansson.