Magi i Minsk – landslagschef Robert Eriksson sammanfattar EM

Europeiska spelen inleddes med att Anna Bernholm fick äran att marschera in på en fullsatt Dinamo Stadium som fanbärare för den svenska truppen, något som hon skötte med bravur och visade upp Sverige från vår bästa sida! Tävlingarna fortsatte i för vår del med i samma anda och Tommy Macias och Anna Bernholm visade på riktigt vilken kapacitet det finns i dem och vårt landslag. Efter en helt magisk tävlingsdag så kunde vi summera ett EM-guld till Tommy Macias och ett EM-brons till Anna Bernholm. Robin Pacek inledde med vinst i sin första match innan det tog stopp i åttondelsfinalen mot den blivande europamästaren Casse från Belgien. Victor Busch hade liksom Joakim Dvärby tuffa matcher och föll mot Ungvari från Ungern (som sedan blev trea) respektive Frey från Tyskland. 

Att vinna en medalj på ett mästerskap är alltid en mycket stor bedrift. Jag brukar alltid säga att alla medaljer alltid är en bonus eller en present för att resan dit är så lång och så mycket kan ske på vägen oavsett vilken form man är i eller vilket motstånd man möter. Inget är någonsin givet. 

Tommy Macias i glädje efter att ha vunnit över Orujov Rustam från Azerbajdzjan i finalen i Europeiska spelen/EM i Minsk 2019. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.

Första omgången

Både Tommy och Anna hade helt klart chans på medalj men som sagt så är vägen från uppvärmningen till podiet lång och många matcher skulle avverkas. Båda två lottades mot tuffa motståndare i första matchen, Anna mot Kim Polling från Holland som har varit viktklassens gigant genom åren med bl a 4 EM-guld (senast 2018). Det blev en tuff match för Anna som var snäppet efter men ändå lyckades hålla sig kvar matchen och tog den till golden score där hon lyckades avgöra på en fin övergång från sin sumi gaeshi till en fasthållning. Tommy inledde mot tysken Zingg som är en mycket svårbrottad herre. Även här gick matchen till golden score där Tommy avgjorde på ett fint armlås. 

Andra omgången

I nästa runda väntade den fysiska ungraren Szabo som gav allt han hade men Tommy manövrerade ut honom och vann matchen på en wazari och var nu klart för kvartsfinal. Anna ställdes i sin kvartsfinal mot fransyskan Pinot som var väldigt taktisk och attackerade frekvent på lågtekniker vilket ställde till det för Anna som hade svårt att komma nära fransyskan för att kunnat attackera. Båda drog på sig varningar och det såg ett tag ut som att Anna skulle kunna ta sig förbi fransyskan men efter en dålig attack i golden score så fick Anna sin sista varning och förlorade matchen. Det var en klart tung förlust som Anna hade kunnat vinna om hon hade varit lite mer kylig och taktisk. 

Återkvalet och bronsmatchen – en uppvisning i beslutsamhet och vilja

Anna fick nu sikta in sig på återval och på vägen mellan förlusten och återkvalet så hände något. Den beslutsamhet och vilja som Anna visade upp under resten av dagen var utan tvekan av yttersta världsklass och faktiskt något som är typiskt för henne. Hon har en unik förmåga att kunna samla ihop sig och prestera på toppen av sin förmåga trots motgångar. Återkvalet mot Pollers från Österrike gick av bara farten då Anna fick in ett armlås efter ca 45 sekunder. 

Anna skulle nu upp i en av sina hittills viktigaste matcher i sin karriär, bronsmatch mot VM-tvåan från Baku, fransyskan Gahie. Gahie var den enda som stod i vägen för att Anna skulle få sin efterlängtade mästerskapsmedalj. I matchen var det egentligen inget snack om vem som skulle vinna, även om fransyskan hade flera bra attacker så kändes Anna stabil.

Ganska tidigt kontrade Anna fransyskan på en wazari och kopplade en fasthållning direkt som hon precis lyckades hålla tillräckligt länge för att få wazari och vinna matchen! EM-bronset var ett faktum och glädjen och lättnaden enorm! 

Anna Bernholm vinner EM-brons i Minsk 2019. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.


Tommys väg mot guldet

Tommy som lyckades vinna sin kvartfinal mot israelen Butbul på en fasthållning avancerade till semifinal mot den minst sagt luriga och starka georgiern Shavdatuashvili som Tommy aldrig lyckats vinna mot tidigare trots flera mycket bra försök. Denna gång var Tommy med på noterna hela vägen och lyckades kontrollera matchen ändå in i golden score där han kunde avgöra med en wazari och avancera till sin första EM-final. 

Tommy som kom till EM med två bronsmedaljer skulle nu upp i final mot världsettan Orujov, en för Tommy ganska avig motståndare. Deras matcher brukar för det mesta sluta med stora poäng då båda har en mycket offensiv stil. Jag tror inte heller att någon som såg denna match blev besviken på underhållningen! Båda började lite avvaktande med stabil greppning innan Orujov tog ledningen på en wazari. I samma veva släppte Tommy alla spärrar och släppte lös någon inom sig som helt förändrade matchen! Först kastade han ippon på en ko soto gake som domarna av någon anledning ändrade till wazari. Nu var det ett kritiskt läge då det i denna situation är lätt att tappa fokus och släppa in sin motståndare, men Tommy gjorde tvärtom och växlade upp igen och kastade på nytt en wazari (trodde vi) men ingen poäng utdelades och publiken som inledningsvis hejade på Orujov buade kraftigt. Tommy fortsatte dock på samma mönster och matade på och kunde tillslut ta över en o ouchi garn-attack och kontra sig till en super-ippon och vinna matchen och EM-guldet. 

Tommy Macias kan numera titulera sig som europamästare (och Europeiska spelen-mästare) som andra svensk genom tiderna! En fantastik bedrift och prestation! Den kapacitet som Tommy visade upp under dagen visade prov på allt! Taktisk kyla, teknisk tajming, fysisk styrka och uthållighet, stark ne waza och detta mot några av de absolut bästa i världen. En mer välförtjänt vinnare går inte att hitta! 

Tommy Macias mot Orujov Rustam från Azerbajdzjan i EM-finalen 2019 in Minsk. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.


Stolthet, lycka och tacksamhet

Mina känslor som tränare vid sidan av mattan är obeskrivliga en dag som denna! Jag är så stolt och lycklig att få se de aktiv prestera på toppen av sin förmåga och sedan belönas på detta sätt. De kämpar så hårt och ofta med klart begränsade resurser jämfört med deras motståndare men ändå sliter dom dagligen på och gör sitt jobb på ett ytterst professionellt sätt och lämnar inget till slumpen i deras satsning. Att få vara med i denna process och se dem hantera sina situationer som inte alltid är helt enkla, ta sig ur motgångar, hålla humöret uppe trots stolpe ut osv. gör att det inte är svårt att bli djupt berörd när Anna äntligen vinner sin första EM-medalj och Tommy Macias blir europamästare vilket gör detta EM till vårt bästa genom tiderna! 

Det var inte bara EM-medaljer de vann utan även Europeiska spelen-medaljer vilket var våra första medaljer i dessa sammanhang och även de första till den Svenska truppen! Medaljörerna firades flera gånger bland annat på Sveriges ambassad i Minsk och med tårta i Europeiska spelen-byn tillsammans med hela truppen. 

Tommy och Anna firades på Sveriges ambassad i Minsk. Foto: Privat.

Det finns förstås otroligt många att tacka för dessa prestationer; personer som under årens lopp gjort det möjligt för dem (och alla andra i landslaget) att göra det de gör på bästa sätt! Klubbar, tränare, organisationer som dagligen gör ett stort jobb för svensk judo och dess aktiva! Men det största tacket ska utan tvekan gå till Tommy och Anna och deras familjer för att de gör sitt jobb på bästa sätt och nu lyckades leverera utan dess like! 

Med vänlig hälsning, 
Robert Eriksson,
landslagschef,
Svenska Judoförbundet

En glad Robert Eriksson tillsammans med Europeiska spelens maskot. Foto: Ingemar Gannby.

Publicerat av: Kristin Johansson.
Huvudbild: EM-medaljörerna Tommy Macias och Anna Bernholm. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.