Förbundstränarna godkända på IJF Academys första utbildningssteg

Under vecka 21 var förbundstränare Johan Berg samt assisterande förbundstränare Viktor Carlsson i Riga och genomförde de praktiska momenten i Internationella Judoförbundets första utbildningssteg för tränare. 

IJF- Academy består av tre utbildningssteg; Level-1 Instructor, Level-2 Coach och Level-3 Certified Judo Manager. Varje steg innefattar 8–16 veckor onlinestudier med tillhörande delprov och en avslutande vecka med praktiska och teoretiska examinationer.

Dagarna i Riga bestod av två judopass á 3 timmar vardera där målet var att lära sig kodokans 100 grundtekniker i Nage-waza (kasttekniker) och katame-waza (fasthållningar, halslås & armlås) i flera olika kast- och rörelseriktningar. Även Nage-no-kata skulle tränas och presenteras i slutet av veckan. Bland instruktörerna fanns bland annat den trefaldiga OS-medaljören Mark Huizinga, den forna världsmästaren Daniel Lascau samt en utsänd kata expert från Kodokan.

Efter fem dagar fullproppade av kast, fasthållningar, halslås och armlås var det dags för slutprov. Examinationen delades upp i tre delar, Nage-waza, katame-waza och kata. Varje elev skulle visa upp tre kast från varje kastgrupp; t.ex. Te-waza (handkast), Koshi-waza (höftkast), Ashi-waza (benkast). Vilka kast det blev avgjordes genom lottdragning och kasten skulle behärskas i flera kast- och rörelseriktningar. Samma princip gällde sedan vid examinationen för katame-waza. Katan presenterades på sedvanligt vis likt vid graderingar i Sverige. Både Johan och Victor lyckades hålla nerverna i styr och klarade samtliga delar. En nöjd Johan Berg sammanfattar veckan…

Både jag och Viktor är väldigt nöjda med kursen och den höga nivån som hölls på träningar och examinationer. Som alltid när vi varit ute i Europa blir jag påmind om vilket gigantiskt maskineri IJF är och vilken status judon har i världen, både som elitidrott och utbildningsform. Därför är det extra roligt att när IJF-instruktörerna trycker extra hårt på samma moment som vi jobbar mycket med på våra Judo Skapar Vinnare- läger för ungdomar och juniorer; fasthållning, balansbrytning, rörelseriktning och kastriktning. 

Nu väntar förbundstränarna med spänning på att få skriva upp sig på del två av utbildningsstegen (Coach) som är mer riktad mot det område de brinner för mest, tävlingsträning.  

Bildtext: Victor och Johan (2a & 3a t.v) tillsammans med de andra deltagarna på utbildningen. Foto: Privat

Skribent: Klara Rönnebrand

Huvudbild: Privat