Judolandslaget siktar på EM-medaljer och OS-kvalpoäng vid Europeiska spelen

När det svenska judolandslaget reser till Europeiska spelen i Minsk är det både EM-medaljer och OS-poäng som hägrar. I truppen till Minsk ingår Anna Bernholm, Tommy Macias, Victor Busch, Robin Pacek och Joakim Dvärby, där Bernholm och Macias är toppseedade inför tävlingen.

Målsättningen inför årets Europeiska spel är att ha fler aktiva med i medaljmatcherna. Lyckas vi pricka formen så kan det mycket väl blir flera medaljer! säger landslagschef Robert Eriksson.

Europeiska spelen är en viktig tävling inom judon då det både är judons Europamästerskap samt en kvaltävling till OS i Tokyo 2020. Inför tävlingen är landslagets Anna Bernholm (-70 kg) och Tommy Macias (-73 kg), toppseedade (Bernholm 2:a och Macias 3:a). Robin Pacek (-81 kg), Victor Busch (-81 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg) är oseedade till tävlingen. Paceks bästa resultat från EM är en bronsmedalj 2016 och Dvärbys är en femteplats 2014. För Victor Busch blir det debut på EM och Europeiska spelen på seniornivå. Han har sedan tidigare tagit en femteplats på U23-EM 2016.

Tommy kommer till Minsk med två raka EM-medaljer i bagaget och förhoppningsvis lyckas han i år ta hem den ädlaste valören i den tuffa -73 kilosklassen. Anna har en femteplats från 2017 som bästa resultat på EM och jagar nu sin första mästerskapsmedalj. Hon är i bra form och har tagit medalj vid flera världstourtävlingar. Det här kan mycket väl vara hennes år på EM. Robin och Joakim har haft en strulig vår med en del skadeproblem men båda vet vad det handlar om kan gå in i tävlingen utan någon större press och kan förhoppningsvis göra livet surt för många av sina motståndare. Victor är ganska färsk på den här nivån men även för honom finns förhoppningar om framskjutna placeringar.

Robert Eriksson ser även Europeiska spelen som en bra förberedelse inför OS i Tokyo 2020.

Europeiska spelen är förutom ett EM även en viktig träning i att tävla under olympiska former. Det är bara på OS och ES man tävlar under liknande omständigheter. Även om OS är på en mycket högre nivå så ger Europeiska spelen nyttiga erfarenheter på vägen mot OS i Tokyo.

Tävlingsschema för det svenska judolandslaget
Anna Bernholm, Tommy Macias, Victor Busch och Robin Pacek tävlar söndag 23 juni. Joakim Dvärby tävlar den 24:e juni.

Söndag 23 juni 
10.30-15.15 Judo, damer -70 kg, herrar -73 kg, -81 kg, grundomgång, semifinaler och återkval.
17.00-18.55 Judo, damer -70 kg, herrar -73 kg, -81 kg, final och bronsmatch.

Måndag 24 juni 
10.30-15.15 Judo, herrar -100 kg, grundomgång, semifinaler och återkval.
17.00-19.10 Judo, herrar -100 kg, medaljmatcher.

Tommy Macias på EM 2018 i Tel Aviv. Foto: Carlos Ferreira, EJU.

Mer information om Europeiska spelen:
https://sok.se/olympiska-spel/tavlingar/es/minsk-2019.html

Följ spelen här:
https://minsk2019.by/en
https://www.olympicchannel.com/
https://www.youtube.com/user/baku2015

Presskontakt för Svenska Judoförbundet under Europeiska spelen:
Christer Löfgren
christer.lofgren@judo.se
070-719 61 21

Skribent: Kristin Johansson.
Huvudbild: Foto: Alf Tornberg och Robert Eriksson. Montage: Kristin Johansson.