Anna Bernholms rekordnotering – 3:a på världsrankningen

Anna Bernholm fortsätter leverera toppresultat på de stora tävlingarna vilket får henne att klättra i världsrankningen. Nu närmar hon sig den högsta toppen av pyramiden med en rekordnotering som 3:a på listan. Det är det bästa resultat en svensk judoka haft på damsidan sedan världsrankingen infördes 2009.

Anna Bernholms fina prestation på Europeiska spelen i Minsk där hon kammade hem sin första mästerskapsmedalj, ett EM-brons, tillsammans med att ha nått fyra stora finaler det senaste halvåret (Osaka Grand Slam, Tel Aviv Grand Prix, Baku Grand Slam och Hohhot Grand Prix) har gjort att hon klättrar i rankinglistan. Detta, i kombination med hennes tidigare resultathistorik under de senaste två åren, har nu tagit henne fram till en imponerande 3:e plats på IJF:s världsranking. Noteringen på världsrankingen är hennes högsta någonsin. Hon har vid flera tillfällen tidigare varit rankad fyra som bäst.

Det känns såklart bra. Det betyder ju att all hård träning ger utdelning, och att jag är på rätt väg! säger Anna Bernholm.

Sedan världsrankningen infördes 2009 har Bernholm haft de överlägset bästa noteringarna bland svenska judoka på damsidan. Endast två andra svenskar har varit rankade högre (Martin Pacek och Marcus Nyman var rankade 2:a som bäst under 2016). 

Bild: IJF:s världsrankning den 27 juni 2019

Bernholms placering på världsrankingen är ett starkt kvitto på hennes kontinuitet och jämna prestationsnivå i världstoppen.

Trots att Anna har haft perioder med sämre resultat och mycket ’stolpe ut’ så har hon en fantastisk förmåga att lyckas samla ihop sig mentalt och knyta ihop säcken med jämna mellanrum. Detta ger förstås råg i ryggen och en stabil grund att jobba vidare på under den kommande perioden med flera tävlingar och läger med slutmålet OS i Tokyo, kommenterar landslagschef Robert Eriksson.

Kontakt press
Kristin Johansson
Kommunikatör, Svenska Judoförbundet
kristin.johansson@judo.se
076 – 172 56 32

Skribent: Klara Rönnebrand