Silver till Anna Bernholm på Baku Grand Slam

Bild: Finalen i -70 kg mellan Anna Bernholm och Chizuru Arai från Japan. Foto: Emanuele Feliciantonio.

Anna Bernholm visar på lysande form vid Grand Slam i judo i Baku när hon tar hem silvermedaljen i -70 kilosklassen. Bernholm plockar därmed 350 nya och viktiga OS- kvalpoäng inför Tokyo 2020.

Bernholm inledde tävlingen med att stå över första matchen eftersom hon var andraseedad i tävlingen. I rond två ställdes hon mot spanjorskan Sara Rodrigues, en tät match som Bernholm vann på ippon (full poäng) genom fasthålling efter 7.42 minuter in i golden score.

I kvartsfinalen stod irländskan Megan Fletcher för motståndet. Det var en jämn match där Bernholm tog ledningen efter att ha kontrat ett kastförsök från irländskan och fått en waza-ari (halv poäng) redan efter 17 sekunder. Fletcher kvitterade sedan med ett bakåtkast och fick waza-ari. I slutsekunderna hittar Bernholm rätt, ett benkast ger en andra waza-ari och därmed vinst i matchen.

Semifinalen avgjorde Bernholm snabbt genom att besegra Michaela Polleres, Österrike med benkastet ko-uchi-makikomi vilket gav ippon och vinst.

I finalen väntade världsmästarinnan Chizuru Arai från Japan, som Bernholm även mötte i finalen på Grand Slam i Osaka i november och då pressade rejält. Återigen blev det en final där Bernholm utmanade mästarinnan dock utan att komma till kastlägen. Det dröjde till drygt 2.30 av de fyra minuterna innan Arai lyckades kasta Bernholm, vilket gav waza-ari. Arai följde sedan upp kastet med en fasthållning och fick en andra waza-ari och vann därmed matchen.

Andraplatsen i Baku var ett strålande resultat av Anna Bernholm som återigen visar att hon tillhör världseliten i sin viktklass. Silvermedaljen är Bernholms fjärde Grand Slam-medalj och 12:e i samlingen av IJF-medaljer.

Anna Bernholm (längst till vänster) på prispallen -70 kg, Baku Grand Slam 2019. Foto: Emanuele Feliciantonio.

Relaterade länkar
IJF:s bilder från Baku Grand Slam: https://www.ijf.org/competition/1732/photos?id_weight=12
IJF:s matchfilmer från Baku Grand Slam: https://www.ijf.org/competition/1732/contests?id_weight=12
Annas Bernholms sida på IJF: https://www.ijf.org/judoka/3508
Svenska judoförbundets pressida: https://judo.se/kontakt/press/

Skribent: Josef Macias.