Special Olympics i Abu Dhabi- Ett fantastiskt äventyr

Den 14–21 mars arrangerades Special Olymics World Summer Games, världens största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Över 7500 deltagare från 295 länder samlades i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, där Sverige deltog med en trupp på 77 personer från 8 olika idrotter varav 7 utövare och 3 ledare var från judon. Våra svenska judoka visade upp fantastiska prestationer och lyckades kamma hem fyra medaljer men Special Olympics är mycket mer än bara en tävling.

Resan började med att göra ett besök till en ”host town” där de fick lära sig om Förenade Arabemiraten och landets kultur. Det blev några dagar med ett maxat program, många nya intryck men även mycket ny kunskap samt trevligt bemötande.

Invigningen av Special Olympics 2019.

Därefter kom invigningsdagen och det blev dags att tåga ut på arenan tillsammans med hela den svenska truppen framför ett fullsatt publikhav, en mäktig känsla för alla deltagare.

Sedan var det dags för tävlingsdagarna då det skulle visa sig om all träning gett resultat. Några av utövarna har varit med tidigare men för de flesta var det första gången de deltog i World games. Alla hade tränat riktigt bra inför denna tävling men att förbereda sig fullt ut är svårt med tanke på olika omständigheter som långa resa, värmen och alla intryck vilket tar på krafterna samt att utövarna dessutom har en intellektuell funktionssättning. Med betydelsefull stöttning och hjälp av coacherna både på och utanför mattan samt sina egna prestationer resulterade alla förberedelser i fina framgångar för samtliga judoka. Vägen fram till placeringarna såg olika ut för utövarna då vissa klasser hade två tävlande och andra fem men tanken med dessa tävlingar är att alla deltagare ska ha möjlighet att ta medalj.

Ett stolt lag kunde landa hemma i Sverige med prestationer utöver det vanliga. Ett guld, tre silver, två fjärdeplatser och en femteplats vilket är riktiga toppenplaceringar. Troligen kommer ni snart kunna ta del av denna häftiga resa då ett filmteam följde truppen under hela tiden. Truppen kan se tillbaka på sitt fantastiska äventyr stolta och glada. Vilken resa de varit med om!

Nu siktar truppen mot nästa Special Olympics World Games i Berlin 2023!

Truppen bestod av:

Hela truppen med judoka och coacher på plats i Abu Dhabi.

Alexander Gardsjö, Kristinehamns JK, GULD
Ida Björnritz, Kumla JK, SILVER
Mike Malmer, Västerås JK, SILVER
John Björklund, Kumla JK, SILVER
Jenny Öster Hall, Kumla JK, 4
Alex Salo, Staffanstorp JK, 4
Ellenore Antonsson, Staffanstorp JK, 5
Headcoach Yvonne Berger, Kumla JK
Coach Kjell Ingemansson, Västerås JK
Coach Pihl Blomgren, Staffanstorp JK

Skribent: Yvonne Berger

Bilder: Yvonne Berger