Nicolina Pernheim i bronsmatch på historisk Grand Prix-tävling

Nicolina Pernheim greppar motståndaren i en match på Grand Prix i Baku 2019. Båda står upp. I bakgrunden syns en domare.

Bild: Nicolina Pernheim (SWE) mot Yue Wang (CHN)
på IBSA Judo Grand Prix Baku 2019. Foto: Karl Nilsson, Sveriges paralympiska kommitté.

Under IBSA Grand Prix i Baku gick den svenska paralympiern Nicolina Pernheim hela vägen till bronsmatch! Ett imponerande resultat av Pernheim som var den enda i sin viktklass som är helt blind. Tävlingen gav Pernheim nya viktiga kvalpoäng inför paralympics i Tokyo 2020.

Nicolina gjorde flera bra matcher i Baku. Hon stod emot sådant hon tidigare haft problem med. Vi har till exempel tränat mycket på snabba rörelseändringar och det är kul att se att det ger resultat, säger landslagscoach Martin Pernheim.

Nicolina Pernheim (-63 kg) är klassad som B1 vilket innebär att hon är helt blind. På parajudotävlingar tävlar de som är klassade som B1, B2 och B3 alla mot varandra. Både B2 och B3 har viss ledsyn där B3 är de med bäst syn.

Det är förstås betydligt svårare att nå bra resultat för Nicolina som är helt blind när hon tvingas tävla mot de som har så pass bra syn att de kan se övre delen på en syntavla. Det gör hennes bedrift på internationella tävlingar ännu mer enastående. På Grand Slam i Baku var hon den enda i sin viktklass som var helt blind och lyckades ändå ta sig till bronsmatch, fortsätter Martin Pernheim.

På IBSA Baku Grand Prix deltog 212 tävlande från 35 länder. Grand Prix-tävlingen i Baku skrev historia genom att vara det första samarrangemanget i sitt slag mellan IBSA (International Blind Sport Federation) och IJF (International Judo Federation). Under helgen 11-13 maj arrangerades Baku Grand Slam som följdes av IBSA Baku Grand Slam, 14-15 maj.

För Nicolina väntar härnäst World Games i USA den 4 juli där jakten på kvalpoäng till paralympics i Tokyo 2020 fortsätter. Innan dess är det inplanerat ett träningsläger i Birmingham på deras olympiska/paralympiska träningsanläggning.

Skribent: Kristin Johansson.