Ny internationell katadomarlicens till svensk domare

Bildtext: Bild från Kata-SM 2018. Bo Mallander sitter längst till höger vid domarbordet. Foto Alf Tornberg.

Den 21-22 mars deltog Bo Mallander på EJU:s katadomarseminarium i Pordenone, Italien. Under seminariet analyserades tre av de fem kata som det genomförs internationella tävlingar i: Nage-no-kata, Ju-no-kata och Kodokan-goshin-jutsu. De deltagare som blev godkända på det teoretiska provet fick sedan göra en praktisk examination vid EJU:s kataturnering i Pordenone den 23 mars.

– Även om flera olika kator analyseras under seminariet så är det sällan som någon som är med för första gången blir godkänd i mer än en kata, så blev det för mig också, säger Bo Mallander.

EJU:s katadomarseminarium genomförs varje år, växelvis i Italien och Belgien där två av de officiella kata-turneringarna också genomförs. Den tredje årliga kata-turneringen arrangeras i Frankrike. Seminarierna är både fortbildning för de som har internationell katadomarlicens och utbildning för de som vill döma i kata-turneringar i Europa. Bo Mallander godkändes under seminariet i det teoretiska provet i Kodokan-goshin-jutsu och godkändes också under den praktiska examen under turneringen.

– Jag fick dessutom döma i finalpasset i goshin-jutsu, säger en glad Bo med en ny internationell kata-domarlicens i Kodokan-goshin-jutsu.

Bo menar att seminariet och den nya licensen är ett litet men betydelsefullt steg på vägen mot ökad kompetens i kata i Sverige. Bo kommer framöver också att hjälpa till med att höja kompetensen bland svenska katadomare och deltar i planeringen för en nationell katadomarutbildning senare i höst.

Skribent: Erik Vesterlund.