Tommy Macias åter på toppen på Grand Slam i Ekaterinburg

Vid Grand Slam tävlingarna i ryska Ekatrineburg så visade Tommy Macias framfötterna rejält och fick återigen kliva högts upp på pallen efter en tuff tävlingsdag. Tommy hade en bra tävlingsperiod under slutet av 2018 med bland annat två Grand Slam brons men under årets inledande Grand Slam tävlingar i Paris och Düsseldorf så har han inte varit på sin normala nivå. Men ofta så är tålamod nyckeln till framgång, så även i detta fallet!

Tommy fick inleda tävlingen med den ryska mästaren från 2018 Lechi Ediev. Det blev en tät match där Tommy hamnade i underläge men jobbade ikapp med en wazari och i golden score så fick ryssen sin tredje varning och Tommy avancerade till nästa omgång mot Nomonov Obidkhon från Uzbekistan. Dessa motståndare är aldrig enkla att möta och kan bjuda på det mesta i judoväg men Tommy drog det längsta strået och kunde avgöra med en fasthållning i slutet och var nu klar för kvartsfinal mot ännu en öststatsmotståndare Behruzi Khojazoda. Även i kvartsfinalen blev det tuff greppning och lite låsta lägen innan Tommy fick till sin ko-soto-gake och kunde kasta sin motståndare till att vinna på ippon och gå vidare till semifinal.

Ännu en ryss stod för motståndet i semifinalen, den unge Elbakiev som under dagen visat god form och tagit sig till semifinal med enbart ippon vinster. Det blev en match i högt tempo där Tommy tog ledningen på en wazari och trots en mycket stark forcering av ryssen så lyckades Tommy hålla sin ledning och vinna matchen och var därmed klar för sin andra Grand Slam final någonsin.

Armlåset som gav Tommy Macias guldet. Foto: Mayorova Marina

I finalen väntade den Olympiske mästaren i -66 kg från Rio 2016, italienaren Fabio Basile, som under dagen visat storform på mattan och hade 2 raka vinster mot Tommy inför finalen. Tommy var dock rejält taggad och redo för revansch. Matchen började med högt tempo i stående där Basile var drivande men Tommy var med på noterna och svarade med en attack och framförallt en mycket väl inövad övergång till ne waza där han vaket läste av situationen och kunde applicera ett armlås på italienaren. Först klappade Basile med fötterna men domaren uppmärksammade inte detta så Tommy som är rutinerad fortsatte sin kontroll av armen. Tillslut fanns det ingen återvändo för Basile som klappade ut sig och därmed var guldet i hamn för Tommy!

En mycket skön revansch för Tommy både på Basile och på hans trevande start på året. Han visar på nytt att han är i absoluta världsklass och verkligen har förmågan att gå hela vägen i tävlingar då detta var hans fjärde guld på World Judo Tour (2 Grand Slam guld samt 2 Grand Prix guld). Att vinna medalj på denna nivå är alltid en present och ingenting som man kan ta för givet och att dessutom vinna guld gör det ännu mer exklusivt! I och med detta så fick Tommy med sig värdefulla poäng på världsrankingen men framförallt i OS kvalet, där första perioden av kvalet nu går mot sitt slut (maj 2019). Nu gäller det bara att få till den riktiga knallen när det gäller som mest så att Tommy kan få utdelning för sin fina kapacitet fullt ut!

Tyvärr så lyckades inte övriga i landslagets leverera lika bra på denna tävling och på den nivån vi vet de kan prestera viket så klart är tråkigt och skapar en del frågetecken inför fortsättningen av OS kvalet. Förhoppningsvis så kan de vända den trenden om två veckor på Grand Prix i Tbilisi som blir den sista tävlingen innan det blir ett litet tävlingsuppehåll fram till mitten på maj.

Prispallen i -73kg på Grand Slam i Ekaterinburg. Foto: Mayorova Marina (IJF)

Skribent, Landslagschef Robert Eriksson