Rapport från Europacupen för juniorer i Coimbra

Bildtext: Europacupen för juniorer i Coimbra 2019. Foto: Johan Berg.

I år deltog vi med en ung trupp vid Europacupen (EC) för U21 i Coimbra, då vi inte hade någon sistaårsjunior med i tävlingstruppen. Däremot hade tre debutanter på juniortouren i form av Matilda, Leon och Axel.

Tävlingen samlade mer än 490st tävlande från 25 länder, där Kanada var det lag som färdats längst.

Sveriges trupp i Coimbra
Den svenska truppen i Coimbra. Från vänster: Matilda Nilsson (-73 kg), Mark Johansson (-73 kg), Leon Svalberg (-60 kg), Axel Oscarsson (-81 kg), Alexander Dahlin (-60 kg) och Tove Hansen (-63 kg). Fotot togs av Sveriges coach Johan Berg.
Dag 1 – Mark Johansson, Tove Hansen, Alexander Dahlin och Leon Svalberg

Under första tävlingsdagen var Mark Johansson den som lyckades bäst med 4 matchvinster och 2 förluster, vilket resulterade i en 7:e placering. Kul för Mark som gjorde comeback på EC-nivå efter nästan ett års skadefrånvaro.

Tove Hansen stod för en av sina bästa EC-tävlingar prestationsmässigt, där hon bjöd på variationsrik judo och visade att hon tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. Tyvärr fick hon inte till det sista lilla som krävdes i matcherna för att få resultatet med sig denna gång. Det blev 2 vinster och 2 förluster.

Alexander Dahlin inledde dagen starkt med en övertygande ippon-seger i första matchen. Därefter åkte han tyvärr på en tung förlust i andra matchen – en match som han större delen dominerade. Tävlingen slutade med 1 vinst och 1 förlust.

Leon Svalberg inledde sin EC-debut i U21 på ett positivt sätt. Han fick dock inte till sina attacker och när matchen gick till golden score var det hans motståndare som drog det längsta strået och det blev tyvärr en förlust i EC-debuten i U21.

Dag 2 – Matilda Nilsson och Axel Oscarsson

Dag två var det en något övertänd Matilda Nilsson som inledde med en aning skakig seger, dock en seger. Andra matchen var ganska lik den första, men tyvärr räckte det inte hela vägen denna gång. Det blev 1 vinst och 1 förlust på EC-debuten i U21.

Axel Oscarsson inledde sin debutmatch starkt och tog ledningen tidigt i matchen. Dock blev det en ledning som var allt för svår att försvara. Med bara sekunder kvar blir han kastad på ippon och det blev tyvärr en förlust i EC-debuten på juniornivå.

Efterföljande träningsläger

Efter tävlingen stannade den svenska truppen två dagar och deltog på det efterföljande träningslägret där även Portugals A-lag deltog, med namn som Thelma Monteiro, och Jose Fonseca. Totalt blev det 4 judopass som kompletterades med bland annat , lite vårsol, bad i poolen, sightseeing på limebikes och den uppskattade köttrestaurangen Chimarrao.

Förbundstränarens tankar

Vi är inte nöjda med en 7:e placering som bästa resultat. Vi kan bättre! Däremot tycker jag att samtliga deltagare ska vara nöjda över sina insatser, både under tävlingen och träningslägret.

 

Skribent: Johan Berg, förbundstränare.