Judogalan 2019 – Här är alla vinnarna!

Judogalan 2019. Foto: Nicklas Mattsson.

Judogalan 2019 avslutade ett framgångsrikt 2018 för Svensk Judo. Under galan prisades personer som stått för särskilt anmärkningsvärda prestationer under det gångna året8. Här presenteras alla pristagare.

Guldbältet till bästa kvinnliga resp. manliga judoka – Anna Bernholm och Tommy Macias
Anna Bernholm i finalen i Osaka Grand Slam 2018 och Tommy Macias vid Antalya Grand Prix 2018. Foto: Gabriela Sabau.

De två mest prestigefyllda priserna, Guldbältet till bästa kvinnliga respektive Guldbältet till bästa manliga judoka, gick precis som 2017 till landslagets Anna Bernholm och Tommy Macias för sina enorma prestationer på världstouren under 2018.

Svensk judo är bättre än någonsin och landslagets resultat är bättre än någonsin. För att uppnå det så måste de aktiva i landslaget lyckas med prestationer som ingen annan gjort förut. Tommy har under 2018 legat på topp-10 i världen i en av de tuffaste viktklasserna med störst konkurrens. Anna som också tillhör topp 10 i världen har gång på gång visat att hon tillhör de allra bästa i världen genom flera fina placeringar på världstouren som till exempel när hon gick till Grand Slam-final i judons hemland Japan.

Årets klubb – IK Västra Mölndal
Malin Nordin, ordförande i IK Västra Mölndal mottog priset Årets klubb av Riksidrottsförbundets Björn Eriksson. Foto: Nicklas Mattsson.

Priset för årets klubb gick till IK Västra Mölndal. IKVM är en modern förening som kännetecknas av att människor vill engagera sig och är stolta över att vara en del av sin förening och svensk idrott. Tack vare det stora engagemanget som finns i klubben har klubbens ledare även tid och ork att engagera sig både i sitt distrikt och i olika uppdrag på förbundsnivå. Dessutom utvecklar IKVM sin verksamhet och är en av pionjärerna inom fallprojektet, Judo4Balance. På plats på galan för att ta emot priset var klubbens ordförande Malin Nordin.

Årets ledare – Sofie Björklund
Sofie Björklund tar emot priset Årets ledare av Anders Bengtsson.

Priset Årets ledare gick till Sofie Björklund som under det gångna året uppvisat ledarskap av högsta kvalitet och en stark förmåga att prioritera rätt saker. Många eldsjälar tar ofta på sig för mycket och slutar tillslut som utbrända eldsjälar. Sofie har under 2018 levererat förstklassigt ledarskap både i sin klubb och sitt uppdrag i Svenska Judoförbundet, som ordförande i tävlingsutskottet. I slutet på året valde hon att trappa ner sitt engagemang för att det inte skulle bli för mycket – för att orka fortsätta som ledare i många år framåt.

Årets prestation – Victor Busch
Victor Busch tar emot priset Årets prestation av Per Palmström, vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: Nicklas Mattsson.

Priset Årets prestation gick till Victor Busch för som tack vare inte bara en, utan två viktiga tävlingsvinster i europacupen fått chansen att försöka kvalificera sig till OS i Tokyo 2020.

Årets judoprofil – Roine Sundberg
Pristagaren av Årets Judoprofil, Roine Sundberg , kunde tyvärr inte närvara på galan men skickade en film där han tackade för utmärkelsen. Foto: Privat.

Priset Årets judoprofil 2018 gick till Roine Sundberg i SPIF för sitt långa och trogna arbete med att hjälpa andra att utvecklas i judo både på tävling och träning. ”Han har under en mycket lång tid, inte bara 2018, varit en viktig kugge i en klubb som har en viktig verksamhet, inte bara för sina egna medlemmar utan bjuder också in till öppna träningar som även våra landslagsaktiva har nytta av”, lyder en del av motiveringen.

Skribent: Kristin Johansson