Marcus Nyman imponerade i comeback på Grand Slam

Bilden är arkivbild.

OS-femman Marcus Nymans andra stora comeback lovade väldigt mycket mer än för drygt fyra år sedan. Nu skrämde hans slag på seedade världsnian Ustopiriyon från Tadjikistan och fortsatte med att spektakulärt kasta rutinerade tysken Odenthal, innan en skada satte stopp för Nyman idag i åttondelsfinalen på Grand Slam i Düsseldorf.

En av de mer udda elitkarriärerna har i helgen tagit ny fart. Tidigare europamästaren och OS-femman i Rio, Marcus Nyman la av karriären efter OS i London 2012, blott 22 år gammal. Hösten 2014 gjorde han comeback med sikte på OS i Rio. En comeback som startade trögt men växte och 2016 blev han en stor medaljkandidat. Det räckte till en match om bronset den gången.
Då la Nyman av igen, 26 år gammal. Även om han under årens lopp tränat och varit med i både tyska och österrikiska bundesliga.
Den här gången dröjde det ett halvår till, men hans andra comeback har nu fått en rivstart.
Omg 1
Det var ett mycket starkt och 62-man stort startfält i -90 kg och Nyman inledde mot seedade världsnian Komronshokh Ustopiriyon, Tadjikistan. En motståndare som Nyman har 2-0 i inbördes möte, senaste matchen just i Düsseldorf för tre år sedan.
Det var mäktigt att se vilken respekt Ustopiriyon hade för Nyman, även om det var Ustopiriyon som stod för de flesta, men blygsamma, attackerna. Hans minne är uppenbarligen gått, för tre år sedan fastnade han nere i mattan och idag var det lätt panikartade reaktioner när Nyman satte fart nere i mattan. Men Nyman hittade inte rätt. Matchen slutade med att Ustopiriyon blev utvarnad; en stark och imponerande start för Nyman.
Omg 2
Rutinerade tysken Marc Odenthal hade aldrig besegrat Nyman och inte heller denna gång. Nu gjorde dessutom Nyman något som är viktigt för självförtroendet framöver, han plockade fram ett av de starkaste kast han har, men som inte alltid dök upp i förra comebacken, fotkastet sase tsuri komi ashi. Effekten blev spektakulärt och publikvänligt, ippon (full poäng) för Nyman.
Tyvärr slog han upp en skada, en preliminärt mindre bristning, och lämnade wo i åttondelsfinalen.
För övriga blev helgen en missräkning. Joakim Dvärby vann dock en match mot Saidov, Tadjikistan, i -100 kg och gick i andra omgången helt jämt mot den blivande bronsmedaljören Kotsoiev från Azerbadijan, innan han blev kastad i slutsekunderna.
Anna Bernholm vann först mot Hofman, Polen, innan hon förlorade mot dagens stora skräll i -70 kg Santana från Brasilien som tog en bronsmedalj.

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren, christer.lofgren@judo.se,