Marcus Nyman gör comeback och förstärker truppen till Düsseldorf

Sverige åker med en stark trupp till Grand Slam i tyska Düsseldorf! Anna Bernholm går in i tävlingen som förstaseedad i – 70 kg, Tommy Macias är tredjeseedad i – 73 kg och Joakim Dvärby är seedad som nummer 13 i -100 kg. Dessutom gör olympiern och tidigare landslagsstjärnan Marcus Nyman comeback och förstärker truppen till Düsseldorf.

På fredag börjar Grand Slam i Düsseldorf och Sverige ställer upp med fyra starka judoka: Anna Bernholm, Tommy Macias, Marcus Nyman och Joakim Dvärby. Även Robin Pacek var anmäld till tävlingen men har tvingats lämna återbud på grund av skada.

Sverige har tidigare lyckats bra på världstourtävlingarna i Düsseldorf med flera pallplaceringar. Senast var det Tommy Macias som tog Grand Prix-brons 2017. Förra året gick det bäst för Anna Bernholm som kom 7:a och två år tidigare slutade hon på en 5:e plats. Den som lyckats bäst totalt i Düsseldorf är Marcus Nyman som vunnit Grand Prix i Düsseldorf två gånger, 2016 och 2011.

Marcus Nyman gör comeback

Inför Grand Slam-tävlingen i Düsseldorf i helgen gör olympiern och landslagsstjärnan Marcus Nyman comeback i landslaget med siktet inställt på OS i Tokyo 2020.

Markus Nyman mot Krisztian Toth i finalen av Düsseldorf Grand Prix 2016. Foto: IJF.

Marcus Nyman är en av Sveriges mest meriterade judoka och kom med i landslaget redan 2010. Han är den enda manliga svenska judoka med tre EM-medaljer och är den tredje svensken genom tiderna att ta sig till en medaljmatch på ett OS. Förutom EM-guldet 2010, som han vann endast 19 år gammal, har Nyman även två EM-brons, två Grand Slam-guld, två Grad Prix-guld samt flertalet silver- och bronsmedaljer från världscuptävlingar bakom sig. Han har även deltagit på två OS, i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. I Rio de Janeiro slutade han på en femteplats efter att ha förlorat bronsmatchen mot Gwak från Korea.

Efter OS i Rio kände sig Nyman mätt på elitjudon och ville vidare i livet och sin tillvaro på hemmaplan. Han var då rankad 2:a i världen i -90 kg. Intresset och kärleken till judon fanns dock kvar och han fortsatte att träna regelbundet i sin klubb samt tävlade i Bundesliga, både i Tyskland och i Österrike. Under 2018 växte suget efter tävlingsjudon sig allt starkare och nu gör han alltså comeback i landslaget med siktet inställt på OS i Tokyo 2020.

-Jag kände att jag saknade tävlingssituationen mycket och ville ge det en chans till att nå en topplacering på ett OS, säger Marcus Nyman.

Landslagschefen Robert Eriksson är förstås glad över beskedet men betonar samtidigt att Nyman behöver tid på sig att komma tillbaka.

– Att Marcus väljer att komma tillbaka till landslaget och göra en ny satsning mot OS i Tokyo är förstås väldigt glädjande då han har en hög kapacitet och vinnarinställning. Dock måste man vara på det klara med att hans uppehåll har gjort att han ligger efter sina motståndare och han behöver tid på sig för att komma i kapp. Även om han är i god form och har hållit igång judon med både träning på hemmaplan samt tävlande i Bundesliga så är ett OS-kval en helt annan sak. Vi tar en tävling i taget och har ett långsiktigt upplägg för att han ska kunna nå det han vill i Tokyo 2020.

Att comebacken sker just i Düsseldorf beror främst på tajmingen av tävlingen, fortsätter Eriksson.

– Vi ville starta året med några internationella läger innan det var dags att tävla. Efter Düsseldorf är tanken att Marcus ska följa samma upplägg som resten av landslaget.

Hoppas på medalj för Sverige i Düsseldorf

Anna Bernholm mot Chizuru Arai i finalen på Osaka Grand Slam. Foto: Sabau Gabriela, SJF.

Under OS-kvalets första del har framförallt två svenska judoka skördat stora framgångar på världstouren, Anna Bernholm och Tommy Macias. De tillhör båda topp 10 i världen där Macias är rankad 5:a och Bernholm ligger på en 7:e plats. Inför tävlingen i Düsseldorf är Bernholm förstaseedad i -70 kg och Macias tredjeseedad i -73 kg. Landslagschefen Robert Eriksson hoppas förstås på medalj på helgens Grand Slam.

– Både Anna och Tommy har gjort riktigt bra ifrån sig i OS-kvalet och jag tror att de har goda chanser att ta sig till final i helgen. Anna har med sitt guld på Grand Prix i Tel Aviv i januari och silvermedaljen från Grand Slam i Osaka i november visat att hon är i toppform och kan utmana de allra bästa. Tommy har hållit en hög nivå under hela 2018 och hittar han rätt har han kapacitet att nå hela vägen.

Om tävlingen

Grand Slam i Düsseldorf pågår 22-24 februari. Tävlingen har 606 deltagare från 93 nationer. Anna Bernholm (-70 kg) och Tommy Macias (-73 kg) tävlar på lördagen medan Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100kg) tävlar på söndagen. Preliminär starttid är kl. 09.00 på lördagen och kl. 08.30 på söndagen. Finalpasset är preliminärt satt till kl. 17.00. Tävlingen sänds live på https://live.ijf.org/.

Skribent: Kristin Johansson