Inga framgångar i Düsseldorf Grand Slam

Bild: Düsseldorf Grand Slam 2019. Final – 73 kg mellan JPN EBINUMA och JPN ONO. Foto: Sabau Gabriela, IJF.

Trots en del bra matcher fick det svenska landslaget inte det att stämma i tyska Düsseldorf. Tommy Macias åkte ut redan i första matchen. Anna Bernholm och Joakim Dvärby fick se sig besegrade i åttondelsfinal. Marcus Nyman, som gjorde comeback på världstouren, bjöd på fina matcher men tvingades lämna WO i åttondelsfinalen på grund av skada.

Två veckor efter Paris Grand Slam var det dags för Tyskland och Düsseldorf att stå som värd för årets andra Grand Slam. Det var ett rekorddeltagande i Paris och detta överträffades i Düsseldorf där hela 605 deltagare från 93 nationer var på plats.

Sverige åkte till Düsseldorf med en stark trupp bestående av Anna Bernholm, Tommy Macias, Joakim Dvärby samt Marcus Nyman som gjorde sin förste tävling sedan OS i Rio 2016.

Som alltid var målsättningen att ta medalj men precis som i Paris så nådde inte det svenska laget hela vägen till finalerna. Svenskarna hade flera bra matcher, men tyvärr saknades det lilla extra i de avgörande momenten.

Tung dag för Tommy Macias

Tommy Macias hade en tung dag och förlorande sin inledningsmatch mot polacken Mrowczynski efter att ha blivit kastad på två wazari.

– Tommy har fått en motig inledning på året, vilket förstås tär på hans tålamod. Han har en mycket hög kapacitet och så snart han är tillbaka i 100-procentig form igen så kommer resultaten att börja trilla in, säger landslagschefen Robert Eriksson.

Anna Bernholm och Joakim Dvärby till åttondelsfinal

Anna Bernholm inledde tävlingen med en stabil vinst mot polskan Hofman efter att Hofman hade dragit på sig tre varningar. I nästa match tog det dock stopp. Där blev den unga och lovande brasilianskan Ellen Santana för svår. Bernholm var inte riktigt med på noterna och blev kastad på en wazari och rakt ner i en fasthållning i början av matchen. Bernholm blev tyvärr utslagen och Santana fortsatte och vann bronset.

Joakim Dvärby inledde även han med en stabil match mot Saidov från Tadjikestan för att sedan förlora en mycket jämn match mot EM-trean Kotsoiev från Azerbaijan. Dvärby hade flera bra poängchanser och såg ut att gå emot en seger, men med endast sekunder kvar lyckas Kotsoiev få poäng på sin favoritteknik uchi-mata. Dvärby blev på nytt utslagen i åttondelsfinalen och fick sedan se Kotsoiev vinna bronset.

– Anna och Jocke har haft stolpe ut i de avgörande matcherna både i Paris och Düsseldorf, men med en ännu mer effektiv och aggressiv judo kan de förhoppningsvis vända detta på kommande tävlingar och ta sig hela vägen fram till finalpasset och medaljerna, säger Robert Eriksson.

Marcus Nymans skadad i comebacken

Marcus Nyman, som gjorde sin första tävling på World Judo Tour på 2,5 år, visade direkt vilka kvaliteter han har och att han är att räkna med igen! Efter en vunnit inledningsmatchen mot Ustopiriyon från Tadjikestan (VM-sjua och 9:a på världsrankinen) på tre varningar väntade tysken Odenthal. Även i den här matchen visade Marcus att han var bättre än sin motståndare. Dessvärre åkte Nyman på en bristning i baksida lår under matchen. Han lyckades dock härda ut och kasta tysken på en fin hiza guruma. Lårskadan gjorde det dock omöjligt för Nyman att fortsätta tävlingen utan han fick lämna WO i åttondelsfinalen mot belgiska Bottieua.

– Även om det blev en trist start för Marcus så var det ändå kul att se att takterna sitter i och att han är att räkna med igen. Just nu är det viktigaste att inte chansa på något utan ge skadan tid att läka och Marcus tid att komma tillbaka fullt ut, säger Robert Eriksson.

Träningsläger och Ekatrineburg Grand Slam

Härnäst väntar träningsläger för Bernholm i Japan medan herrarna åker på läger i tjeckiska Nymburk. Nästa tävling blir Ekatrineburg Grand Slam den 15-17 mars.

Skribent: Kristin Johansson