Guld till Anna Bernholm i Grand Prix i Tel Aviv!

Det blev en perfekt start på nya året för landslagsstjärnan Anna Bernholm som tog Grand Prix-guld i Tel Aviv. I finalen besegrade hon stortalangen och juniorvärldsmästaren Alice Bellandi från Italien. Vinsten på Grand Prix innebär att Bernholm klättrar ytterligare på världsrankingen och ligger nu på 6:e plats. Bernholm är i lysande form och vinsten i Tel Aviv är en viktig pusselbit i jakten på en OS-biljett till Tokyo 2020.

Anna Bernholm gick in i tävlingen som andraseedad i -70 kilosklassen och fick i den första matchen möta nederländskan Hilde Jager. Matchen blev en uppvisning i vilja där båda gjorde flera attacker men utan att få poäng. Matchen gick vidare till förlängning (golden score, där första poängen vinner) där Anna tillslut vann efter 47 sekunder.

I kvartsfinalen väntade Gulnoza Matniyazova från Uzbekistan, vilket var en ny bekantskap för Bernholm. Även denna match startade i högt tempo med många attacker. Tillslut hittade Bernholm rätt med ett kast, en kraftfull osoto makkikomi, och vann matchen på ippon (full poäng).

I semifinalen väntade spanskan Sara Rodriguez. De två hade mötts tre gånger tidigare där Bernholm vunnit samtliga möten. Känslan i matchen var att Rodriguez var utmanaren, medan Bernholm hade allt under kontroll och gjorde sina attacker när läget var rätt. Trots en intensiv match stod det 0-0 när tiden var slut och matchen gick vidare till förlängning och golden score. Där avslutade Bernholm tillslut matchen på ippon med en av sina specialiteter – armlåset juji-gatame.

Finalen mellan Bernholm och Bellandi. Grand Prix Tel Aviv 2019. Foto: IJF.

I finalen ställdes Bernholm mot 20-åriga stortalangen och juniorvärldsmästaren Alice Bellandi från Italien. Det blev en intensiv match med högt tryck. Redan efter drygt en halvminut försöker sig Bellandi på ett höftkast som Bernholm lyckas utnyttja och kontra med ett handkast och vinna på ippon.

Guldmedaljen på Grand Prix i Tel Aviv blev Bernholms tredje guldmedalj på IJF-touren (Masters, Grand Slam och Grand Prix) och hennes 11:e IJF-tour-medalj totalt. I och med vinsten i Tel Aviv klättrar Bernholm ytterligare på världsrankingen och ligger nu på en 6:e plats. Bernholms uppvisning i Tel Aviv visar att hon är i lysande form och hennes resa mot OS i Tokyo fortsätter.

Guld till Anna Bernholm på Grand Prix Tel Aviv 2019. Foto: Gabriela Sabau, IJF.

 

Filmer
Finalen i Grand Prix:

Drömmen om Tokyo – en film om Anna Bernholms OS-satsning: