Tommy Macias besegrade dubbla världsmästaren Hashimoto på Masters i Kina

Det blev visserligen ”bara” medaljmatch för Tommy Macias på årsavslutningen med Masters i Guangzhou 15-16 december, för de 16 högst rankade i varje viktklass. Men vilken hög klass han visade upp! Genom perfekt taktik och rätt offensiv som stressade och pressade världsettan och världsmästaren från 2016 och -17, japanske Soichi Hashimoto, blev Macias den fjärde judokan sedan april 2016 att besegra Hashimoto.

När allt summerades fick dock Macias nöja sig med en förlorade bronsmatch, alltså en femteplats, och det efter att i bronsmatchen ha gått helt jämt mot den regerande världsmästaren Changrim An, Sydkorea.  

Tommy Macias, -73 kg, 5:a

Fjärdeseedade Macias fick en lagom start mot den kinesiske deltagaren, Daga Qing, som inte tillhörde topp-16 utan var med för arrangörsnationen. Macias styrde helt och hållet, om än utan att hitta det rätta läget. Qing samlade på sig ett par varningar (shido), men när matchen öppnades upp något då passade Macias på och gick in i närkamp och fick in ett perfekt timat benkast (o uchi gari) som gav full poäng (ippon).

I kvartsfinalen väntade världsfemman Odbayar Ganbaatar, Mongoliet, som ”alltid” är framme i medaljmatcher. Macias hade 1-2 i inbördes möte men vann deras senast möte i oktober. Det blev en jämn match där Ganbaatar tog ledningen efter 1.32 genom ett kast och fick halv poäng (waza-ari). I takt med att matchen fortsatte ökade Macias trycket och med 29 sekunder kvar kvitterade han (waza-ari) efter ett starkt benkast (ko soto gake). Mot slutet av matchen kommer Macias helt snett in i en attack och Ganbaatar kan kontra hem matchen i den absolut sista sekunden.

Återkval med chans på brons för Macias och då mot dubbla världsmästaren och världsettan Soichi Hashimoto, Japan. Hashimoto hade mycket oväntat förlorat mot världsnian kanadensaren Arthur Margelidon i kvartsfinalen. Macias och Hashimoto hade aldrig mötts tidigare och det var fascinerande att se hur Hashimoto inte kom någonstans i matchen när han på klassiskt japanskt sätt försökte ”öppna upp” Macias, som rörde sig helt rätt. Det var också Macias som först fick till en riktigt vass attack. Med en minut kvar fick de varsin varning, men Macias ökade trycket och attackerade, medan Hashimoto inte hittade några lösningar. Istället gav han ett lätt desperat intryck och drog på sig en andra varning för falsk attack. Med halvminuten kvar kom en riktigt vass attack från Macias och Hashimoto hittade inget bättre försvar än att greppa tag i Macias byxor. En solklar varning och Hashimoto blev därmed diskvalificerad efter att ha fått sin tredje varning.

Oerhört imponerande av Macias som är den som tvingar fram de två sista varningarna som avgör matchen. Sannolikt är Macias nu den ende som har plusstatistik på storstjärnan Hashimoto!

I bronsmatchen stod den regerande världsmästaren Changrim An, Sydkorea, för motståndet. De hade mötts två gånger tidigare och vid deras enda möte i år, i en Grand Prix-final i våras, var det Macias som vann matchen.

Matchen blev en taktisk uppgörelse där An hade stora problem med Macias karakteristiska grepp med högerarmen. Båda drog på sig varsin varning. Även här var det Macias som var först med en riktigt vass attack, benkastet o uchi gari. Det blev en mycket jämn match där ingen skaffade sig något överläge, även om Macias drog på sig ytterligare en varning. Lika vid full tid och Golden score. Där var Macias den mer offensiva efter att direkt gjort ett bra kontringsförsök. Efter 1.30 var Macias riktigt nära att kasta, men istället för poäng för Macias fick An en varning. När det närmade sig tre minuter in i Golden score ökade Macias tempot ytterligare med flera attacker. Han hade ju tidigare fått Hashimoto diskvalificerad genom varningar med sin offensiva judo. Den här gången blev det istället An som hittade kontringsläget som gav poäng och bronsmedaljen.

Macias fick nöja sig med en femteplats den här gången, men fick väldigt mycket mersmak. Imponerande!

Notera också att ranking-/OS-kvalpoängen i Masters är nästan lika höga som i VM, vilket gör Macias femteplats nästan lika värdefull som ett Grand Slam-silver eller ett Grand Prix-guld.

Anna Bernholm, -70 kg

Anna Bernholm var tredjeseedad i -70 kg och fick i första matchen möta en av judons riktigt stora, colombianskan Yuri Alvear med sex VM-medaljer (varav tre guld), ett OS-silver i Rio de Janeiro 2016 och en bronsmedalj på OS i London 2012 i bagaget.

Bernholm kom till tävlingen med finalplatsen på Grand Slam häromveckan i ryggen och tog ledningen på halv poäng (waza-ari) efter kast. Alvear lyckades därefter kvittera med halv poäng på kast. Det stod lika vid full tid, men efter knappa halvminuten kom det avgörande kastet av Alvear och därmed var Bernholm utslagen.

För information: 
Pressansvarig, ChristerLöfgren,  christer.lofgren@judo.se