Tommy Macias fortsätter på topp!

På höstens första Grand Slam i Abu Dhabi fortsatte Tommy Macias att visa sin klass då han på nytt fick kliva upp på pallen och kvittera ut en bronsmedalj efter en dag med mycket bra judo.
62 nationer och 346 aktiva hade tagit sig till Förenade Arabemiraten för att konkurrera om medaljerna på Grand Slam tävlingen, Sverige har genom åren etablerat sig bra på denna tävling bla genom just Tommy Macias som tog guld 2016 och Anna Bernholm som också tog guld året därpå, 2017.
Tommy Macias, bronsmedaljör på Grand Slam i Abu Dhabi. Foto: IJF media Gabriela Sabau
Vid årets upplaga så var det formstarka Tommy som för två veckor sedan vann guldet på Grand Prix i Cancun som fortsatte medaljtraditionen. Han inledde med att stå över första rundan innan Ahmed El Meziati, Marocko, fick se sig slagen i andra rundan, i runda tre väntade Lukas Reiter från Österrike som är en lurig motståndare som brukar kunna göra livet surt för många. Bland annat slog han ut hemmahoppet Scrotov, UAE, i matchen innan. Men Tommy var med på noterna och manövrerade ut Reiter, vann på ippon och gick vidare mot kvartsfinalen. I kvartsfinalen så väntade motståndaren Ishen Amanov från Kirgistan, som lite överraskande vann sin halva med vinst mot bla Belgaren Van Tichelt (som i sin tur hade slagit ut EM ettan Karapetian). Tommy var klart bättre och vann även denna match på ippon och tog sig till semifinal mot Lasha Shavdatuashvili från Georgien, det blev som väntat en tät och intensiv match med mycket offensiv judo. Tyvärr så hamnade Tommy i underläge nästan omgående då Georgiern gick vinnande ur en situation i matchinledningen. Tommy svarade och kontrade till sig en wazari senare i matchen och utgången stod och vägde åt båda hållen. Georgiern attackerade med en ful attack mot Tommys armbåge som störde Tommy lite så att han tappade fokus och blev kastad, klart fult av Georgiern och den situationen skulle kanske granskats mer noggrant om det inte var fråga om ett otillåtet stående armlås.
Tommy i bronsmatchen mot Ganbaatar, Mongoliet. Foto: IJF media Gabriela Sabau
Istället för final så fick Tommy ladda om till bronsmatch mot den minst sagt luriga Mongolen Ganbaatar som hade vunnit två senare mötena mellan dem, dock så har Tommy alltid tagit poäng så chansen för vinst var ändå stor. Mongolen är fysiskt stark, teknisk och offensiv, men idag så var Tommy i klart bättre form och kunde via två wazari vinna matchen och på nytt kliva upp på prispallen. Precis som i Cancun så fortsätter Tommy att agera med pondus och beslutsamhet på mattan och i kombination med god fysik form och taktisk kyla så är han just nu väldigt svår stoppad på mattan. Grand Slam medaljer är alltid lite mer värda då det ofta är ett tuffare och mera etablerat startfält och så var det även denna gången med flera EM, VM och OS medaljörer i lottningen, så en fin fjäder i hatten och fler OS kval poäng till Tommy.
Tommy kastar Ganbaatar och vinner bronsmedalj och poäng i OS-kval till Tokyo 2020. Foto: IJF media Gabriela Sabau
Tyvärr så fortsätter det att gå trögt för Anna Bernholm, Robin Pacek och Joakim Dvärby då alla tre på nytt föll i sina inledningsmatcher, även om förlusterna kom mot tuffa motståndare så saknades det lilla extra i deras judo och agerande på mattan. Är man inte helt 100 med i matcherna och tar tillvara på dom få chanser som erbjuds så blir tyvärr sällan utgången bättre än denna. Samtliga har dock tidigare under året visat vad dom kan och med lite mer marginaler på deras sida samt ännu bättre agerande i matcherna så kommer det snart att vända för dem och pallen är inom räckhåll.
Nu spänner vi bågen för nästa utmaning som blir Tashkent Grand Prix den 9-11 november.
Robert Eriksson
Landslagschef SJF