Historiskt jubel i Japan

För andra gången någonsin nådde Anna Bernholm en Grand Slam-final, och det i den prestigefyllda Grand Slam i Osaka som avgjordes den 23-25 november (tidigare i Tokyo). På vägen fram besegrade hon två av de fyra japanskor som var med. I den jämna finalen blev världsettan och dubbla världsmästarinnan Arai för svår. Tommy Macias tog sitt andra Grand Slam-brons på mindre än en månad och följde upp framgången i Abu Dhabi. Även Joakim Dvärby höll sig långt framme i den tuffa konkurrensen och slogs om medalj men fick nöja sig med en femteplats.

För en vecka sedan på Grad Prix i Haag konstaterade vi att Anna Bernholm var på rätt väg efter en tyngre period, då blev det medaljmatch. Å visst var det rätt väg, på den näst mest prestigefyllda Grand Slam-turneringen visade Bernholm nu i helgen att det inte var en tillfällighet. Bernholm var tredjeseedad i viktklassen -70 kg, och stod över första omgången. I andra omgången väntade VM 2:an från 2010, 31-åriga japanskan Miki Tanaka gör uppenbarligen ett rejält comebackförsök, men mot Bernholm räckte Tanaka inte till. Det blev en ryckig match i högt tempo med mycket kamp nere i mattan. Poänglöst vid full tid och golden score (första poängen vinner). Där visade Bernholm klass när hon vann på ippon (full poäng) nere i mattan med armlåset juji-gatame 25 sekunder in i golden score.

Anna Bernholm vinner på armlås mot Bernabeu, ESP. Foto: Gabriela Sabau, IJF

Kvartsfinal mot spanjorskan Maria Bernabeu, och det blir ännu en match i bra tempo med offensiv judo. Efter drygt en minut kontrar Bernholm med ett tani otoshi-kast och får waza-ari (lägsta poängen). Matchen slutar när Bernholm visar att armlåset juji-gatame går att göra i många lägen, det gäller att hänga i och vrida kroppen rätt. Återigen ippon på tekniken.

Semifinal mot en till japanska, och nu högklassiga japanskan Saki Niizoe som blev asiatisk mästarinna nyligen och hade elva raka matchvinster. Niizoe vann den här turneringen för två år sedan. Det blev en taktisk match där Bernholm imponerar och står för de flesta attackerna. Det blev poänglöst och golden score. 1,40 in i golden score hittar så Bernholm rätt i ett kast, soto makkikomi, och waza-ari…och en säkrad finalplats. Imponerande, japanerna vill alltid lite extra på hemmaplan.

Anna Bernholm försökte kasta i finalen mot Arai, JPN. Foto Gabriela Sabau, IJF

Final och då mot dagens tredje japanska för Bernholm, världsettan och regerande världsmästarinnan Chizuru Arai med VM-guld både 2017 och -18. Tyvärr blev det tredje gången gillt för japanskorna. Det blev en jämn och tuff final där Bernholm ger världsmästarinnan en rejäl match och står för de första attackerna. Efter 1.40 kontrar Arai en av attackerna och får waza-ari. Den poängen skulle visa sig bli matchavgörande, det blev den enda poängen. Arai satte Bernholm under press ett par gånger nere i mattan, men Bernholm försvarade sig bra. En silvermedalj på Grand Slam i Osaka är en väldigt vass prestation av världssexan Bernholm, och ger bra med viktiga OS-kvalpoäng.

Prispallen i -70 kg på Grand Slam Osaka 2018. Foto: Gabriela Sabau, IJF

Tredjeseedade världsfyran Tommy Macias hade ett bra oktober med ett guld i Grand Prix i Cancun och brons i Grand Slam i Abu Dhabi. Nu visade han att formen står sig, när han tog sitt andra Grand Slam-bons på lite mindre än en månad. Som andraseedad stod Macias över första omgången och i andra väntade unge talangen Ishen Amanov, Kirgistan. Det blev en taktisk match där Amanov hade försökt lära sig efter förlusten förra månaden mot Macias. Macias ökade trycket varefter, men det var poänglöst vid slutsignalen. 25 sekunder in i golden score bjöd Macias på en sumi gaeshi med extra styrning, waza-ari och matchvinst.

I 3:e omgången ännu en revanschsugen herre från förra månaden, brasilianaren Eduardo Barbosa. Det liknade matchen mot Amanov, taktisk där Barbosa hade mest fokus på att neutralisera Macais högerarm. Återigen poänglöst och golden score; där visade Macias sitt utnyttjande av reglerna att kast även från låg position, waza-ari. Kvartsfinal och det mot en udda figur, Arata Tatsukawa, Japan. Han tävlar ovanligt sparsamt och är därför lågt rankad, men när han väl tävlar blir det normalt medalj. Det blev en helt jämn men stängd shido(varning)-match där båda två hade två shido efter mindre än halva matchen. Tyvärr var det Macias som fick den tredje shidon och därmed hansoku make (diskvalificering)

Når man kvartsfinal får man en andra chans på bronsmedalj och Macias inledde återkvalet mot Bilal Ciloglu, Turkiet. Ciloglu öppnade optimistiskt. En attack från Ciloglu efter 50 sekunder leder till att Macias kan ta över nere i mattan och visa sin tekniska påhittighet. En fasthållning som inte finns utan Macias skapar i situationen och ippon (full poäng).

…och får runt Margelidon, CAN, och säkrar bronsmedaljen. Foto: Gabriela Sabau, IJF
Tommy Macias attackerar med sumi-gaeshi…

Bronsmatch, och det mot den som Macias har mött flest gånger internationellt världsnian, här fjärdeseedad, Arthur Margelidon, Kanada. I deras sex tidigare möten har de vunnit varannan gång, och enligt den statistiken var det kanadensarens tur. Det blir en jämn hård match där det är uppenbart att de känner varandra väl. Inte förrän 8 sekunder återstår avgör en låg sumi gaeshi, waza-ari till Macias och en bronsmedalj, och viktiga OS-kvalpoäng.

 

Även Joakim Dvärby blev kontrad i sin sista match i årets Grand Slam i Osaka och slutade på femte plats. Foto: Gabriela Sabau, IJF

I skymundan imponerade Joakim Dvärby, som nådde bronsmatch i -100 kg. I kvartsfinalen besegrade han OS-trean japanen Ryunosuke Haga med en waza-ari efter seoi nage-kast. Ett kast som gav ippon i Dvärbys första match mot tjecken Michal Horak. Efter förlust i kvartsfinalen besegrade han mongolen Khangal Odbaatar på armlåset juji-gatame. I bronsmatchen blev japanen Kentaro Iida för svår.

Nu återstår säsongsavslutningen med Masters den 15-16 december, dit Bernholm och Macias har kvalificerat sig.

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se, mobil 070 719 61 21