Anna Bernholm tillbaka på rätt spår

Anna nådde till semifinalen i Grand Prix i Haag, men fick ge sig i medaljmatch

Anna Bernholm klev upp på VM-mattan i september som världstrea, men det blev stopp direkt då. Därefter har Bernholm inte fått det att stämma med tidiga respass tre turneringar i rad. Nu hittade Bernholm skönt nog in på rätt spår igen, även om hon inte nådde målet om medalj. Hon nådde semifinal på Grand Prix i Haag där hon förlorade knappt och sedan i bronsmatchen därefter blev det återigen en knapp förlust.

Bernholm var tredjeseedad och stod över första omgången. I andra omgången väntade Sara Rodriguez, nybliven silvermedaljörska på U-23EM. Bernholm höll för favorittrycket i en match som började högintensivt. Rodriguez attackerade och när hon kände att hon höll på att bli kontrad vräkte hon sig ner i mattan, ett misstag. Bernholm visade sin klass nere i mattan och efter 1.02 vann hon på ippon (full poäng) på armlåset juji-gatame.

Anna kontrar Jäger, NED, och avancerar till semifinal. Foto: Marina Majorova, IJF media

I kvartsfinalen en ny bekantskap för Bernholm, nederländska Hilde Jäger. Bernholm återigen favorit och hon inledde kraftfullt och attackerade. När Jäger hann emellan svarade Bernholm med en kontring bakåt och waza-ari (lägsta poängen). En dryg halvminut senare var det dags igen, i princip en kopia om än med mer tryck i kontringen, ännu en waza-ari och därmed ippon (två waza-ari = ippon).

Semifinal och det mot andraseedade Sanne van Dijke, Nederländerna. Van Dijke har haft ett starkt 2018 med tre Grand Prix-medaljer varav ett guld, hon besegrade också Bernholm på Grand Pris i somras.

Tyvärr blev det ingen revansch för Bernholm, som inledde attackvilligt, vilket dock straffade sig. Redan efter 14 sekunder kunde van Dijke kontra hem en waza-ari. Därefter blev det en lång forcering från Bernholm och mycket bra taktiskt agerat av van Dijke. Halvvägs in i matchen var Bernholm ytterst nära att få till en juji-gatame, men van Dijke lyckade komma undan. Likaså vid ett par vassa kastförsök av Bernholm. I slutet drog van Dijke på sig två varningar men undvek en tredje som hade gett Bernholm segern. Surt, så nära att nå final.

Anna Bernholm blir kastad i bronsmatchen mot Willems, BEL, foto: Marina Majorova, IJF media

Bronsmatch; en förlorad semi leder till en bronsmatch och det mot flerfaldiga belgiska mästarinna Gabriella Willems som inför denna turnering endast att tagit en tung internationell medalj på IJF-touren (Bernholm har nio stycken) och det för ett par veckor sedan. De hade aldrig mötts och Bernholm agerade som den favorit hon var, alltså dominerade matchen. Bernholm hade ett väldigt bra läge nere i mattan, men Willems lyckades vrida sig ur. Willems drog på sig en shido och det såg bra ut för Bernholm. Men så med dryga minuten kvar blir hon kontrad, waza-ari till Willems som sedan imponerar när hon lyckas jobba bort en hel minut nere i mattan, om än utan att på något sätt hota Bernholm.

Bernholm fick därför nöja sig med en femteplats, inte vad hon hade siktat på. Men det är bra att vara med och vinna igen och nå medaljmatcher och rankingpoäng. Bernholm är nu 6:a på världsrankingen.

För övriga svenskar blev det en åttondelsfinal för Victor Busch i -81 kg och Joakim Dvärby i -100 kg. Robin Pacek vann en match.

För Robin Pacek tog det stopp i andra matchen mot andraseedade De Wit, NED, foto: Marina Majorova, IJF media

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se