Tommy Macias på topp i Mexiko

Grand Prix-guld för Tommy Macias i Mexiko

Det blev en guldglänsande återstart på IJF-touren efter VM för Tommy Macias i Cancun, Mexiko.

Efter vårens EM-brons, det andra raka, och pappaledigheten har Tommy Macias inte riktigt fått till det i jakten på fler medaljer och viktiga OS-kvalpoäng, även om en del poäng har erövrats. Efter VM trillade han dessutom ner från tredje till sjundeplatsen på världsrankingen. Men nu erövrade Macias inte bara ett guld och viktiga OS-kvalpoäng, han lyckades även för första gången på fyra försök besegra ryssen Denis Iartcev.

Kamp om greppet i GP-finalen i Cancun mellan Tommy Macias, SWE, och Denis Iartcev, RUS. Foto: IJF media Gabriella Sabau

Macias var förstaseedad och stod över första omgången. I andra omgången väntade unge schweiziske talangen Nils Stump som hade inlett med en ippon-seger (full poäng). Mot Macias hade Stump inget att sätta emot. Frågan var bara när matchen skulle avgöras, och de visade sig bli efter knappt hala matchen, benkastet ko soto gake och ippon till Macias. Därefter väntade kvartsfinal och det mot bronsmedaljören i de panamerikanska mästerskapen i våras, Alonso Wong från Peru. Wong hade två ipponvinster bakom sig denna dag och agerade optimistiskt, men lyckades aldrig hota Macias. Insatsen från Macias var lite svajig men visst blev det till slut en ipponseger. Macias attackerade med ett armlås nere i mattan och när Wong försökte vrida sig ur ledde det bara till en fasthållning och efter 20 sekunder med full kontroll en till ippon-seger för Macias.

Macias håller fast Wong, PER Foto: IJF media Gabriella Sabau

I semifinalen väntade brasilianaren Eduardo Barbosa som har ett Grand Prix-brons som bäst och hade överraskat tidigare på dagen med att besegra fjärdeseedade Van t Westende från Nederländerna. Nu skulle Macias möta Barbosa som kombinerar ettrighet med defensivt agerande. Det blev en måttligt underhållande match där Barbosa försöker låsa Macias greppning och göra attacker som kunde ha lett till mer än en shido (varning) för falsk attack. Inte heller Barbosa kan hota Macias, men han lyckas hålla matchen poänglös vid full tid. I golden score (första poängen vinner) dröjer de till 38:e sekunden innan Barbosa får en shido för falsk attack, hans tredje shido och därmed blev det hansoku make (diskvalificering). Segern till Macias och dags för hans andra Grand Prix-final i år, den första mot årets världsmästare Changrim An ledde till en guldmedalj.

Finalmotståndare blev som väntat rutinerade tredjeseedade Denis Iartcev, Ryssland. Ett eldprov för Macias som inte tidigare på tre försök hade lyckats besegra ryssen som ofta bjuder på spektakulär kastjudo. Det började intensivt och tätt, där Macias drog på sig en shido för passivitet efter knappt en minut. Macias fortsatte dock stabilt utan att släppa till några luckor för Iartcev och utan att riskera fler shido. Efter 1.34 var det så dags, Iartcev försökte med ett fotkast som Macias vaket kontrar med benkastet o uchi gari vilket ger waza-ari (lägsta poängen).

Efter två minuter drar Macias på sig en shido till…inte bra, en tredje innebär ju diskvalificering. Men Macias hade helt andra planer, 16 sekunder senare har han fått Iartcev att kliva fel och ett snabbt benkast ko soto gari med rejält tryck i ger ännu en waza-ari och ippon (två waza-ari = ippon), och en guldmedalj.

Macias och Iartcev, RUS, tackar varandra efter finalen. Foto: IJF media Gabriella Sabau

En imponerande insats både taktiskt och tekniskt där han tvingades använda andra tekniker än sina specialkast, men det gick ju alldeles utmärkt. Genom guldmedaljen klättrade han tillbaka till en femteplats på världsrankningen.

För övriga svenskar på plats blev det respass ur tävlingen direkt i deras första match.

 För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se,