Pressmeddelande: Grand Slam-brons för Tommy Macias

Grand Slam i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, 27-29 oktober

Efter den guldglänsande återstarten på IJF-touren i Cancun för två veckor sedan fortsatte Tommy Macias medaljplockandet på Grand Slam i Abu Dhabi, denna gång en bronsmedalj, hans tredje Grand Slam-medalj. En tävling där Macias visade sin tekniska bredd och fantasifulla judo.

Det blev viktiga OS-kvalpoäng, men om det räcker för att Macias skall klättra från sin femteplats på världsrankningen är något oklart.

Tommy Macias, bronsmedaljör på Grand Slam i Abu Dhabi. Foto: IJF media Gabriela Sabau

 

Tommy Macias, -73 kg bronsmedalj

Det blev en behaglig start för Macias när han som andraseedad klev in i andra omgången. Marockanen Ahmed El Meziati hade fullt sjå att hålla sig undan och kunde inte på något vis störa Macias, som var överlägsen. Samtidigt blev det intressant när Macias passade på att visa tre väldigt olika varianter på benkastet ko soto gake.

Efter 45 sekunder vrider till kastet som ett offerkast med ura nage-känsla, dock utan poäng den gången.

20 sekunder senare en nästan vanlig ko soto gake bakåt som gav waza-ari (lägsta poängen).

Med 38 sekunder kvar gav en tredje variant av ko soto gake åt sidan ännu en waza-ari och matchvinst (två waza -ari =ippon, full poäng).

Åttondelen gick mot Lukas Reiter, Österrike. En nyttig match för Macias som vann deras enda tidigare möte. Reiter öppnade nämligen optimistiskt och aggressivt samtidigt som han hindrade Macias viktiga favoritgrepp med högern.

1.25 in i matchen gör Macias en svag att attack som Reiter kontrar, men Macias lyckas vrida in och i sin tur kontra kontringen med en enhands seoi nage – waza-ari.

Därefter är det precis som att Macias lyfter sin judo ett snäpp och 25 sekunder senare avgöra han med ännu en waza-ari med benkastet o uchi gari.

Kvartsfinal mot en överraskning, den 20 år unga talangen Ishen Amanov från Kirgistan. Macias valde att direkt sätta maxfart och efter ett par sekunder fick han waza-ari på…jodå en av ko soto gake-varianterna.

Det blir en tuff match där Amanov utmanar så gott han kan, men Macias har kontroll och knappat halvvägs in i matchen när Amanov försöker kontrar Macias med ett handkast och den andra waza-arin ger matchvinst.

Semifinal mot tredjeseedade världssjuan Lasha Shavdatuashvili, Georgien, som på tre IJF-tourtävlingar i år hade tre finaler bakom sig och idel fullpoängssegrar under dagen i Abu Dhabi. 26-årige Shavdatuashvili är annars känd för att han vann OS-guld 2012 i London i -66 kg och tog brons i -73 kg i Rio.

Macias hade inte mött honom på 2,5 år och hade 0-2 i inbördes möten. Men nu är ju Macias på en annan nivå än han var då och vi förväntade oss en spännande match, vilket det också blev, trots en pangstart för georgiern när han efter 7 sekunder kontrade Macias attack och fick en waza-ari.

Precis som Reiter lyckas Shavdatuashvili stoppa Macias högergrepp under första halvan av matchen, men återigen visar Macias bredd när han kontrar med ett handkast och får en waza-ari efter 50 sekunder.

En härligt jämn och spännande kamp på högsta nivå där man känner att vem som helst kan vinna fortsätter och Macias var nära nere i mattan där georgiern inte alls ville utmana Macias.

Så med 48 sekunder kvar avgörs matchen när georgiern lyckas stressa Macias som kliver fel och blir kastad, waza-ari och final för Shavdautashvili, vilken han sedan vinner.

Bronsmatch; som förlorare i semi blir det bronsmatch för Macias och det mot förstaseedade världstrean Odbayar Ganbaatar, Mongoliet. Även mot Ganbaatar hade Macias 0-2 i inbördes möte.

Stentufft från starten och helt jämt. Efter 50 sekunder kommer så en snygg sumi gaeshi med ”ko soto gake”-touch som ger Macias en waza-ari. Precis som georgiern vill mongolen inte utmana Macias nere i mattan utan ger ett stressat intryck när Macias försöker.

Macias har ett litet övertag och ser till att vi får ett mycket udda avslut på matchen som vållade ett sus från publiken. Det börjar som ett fotsvep och fortsätter lite liknande det första kastet i matchen, men Macais tappar kontrollen på Ganbaatar men lyckas på ett svårgripbart ändå kontrollera mongolen i slutet på luftturen så att det blir poäng, waza-ari och en bronsmedalj, och reducerat i inbördes möten.

För övriga svenskar på plats blev det respass direkt.

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se