U21 EM i Sofia blev ingen succé – laget inställt på revansch på U21 VM

Årets upplaga av Europa Mästerskapen för juniorer gick av stapeln 13–16 september i Sofia, Bulgarien. Totalt var det 405 tävlande från 42 nationer där Sverige ställde upp med 3 tävlande.

Den svenska truppen bestod av:

Alexander Dahlin, -60kg
Tove Hansen, -63kg
Ida Eriksson, -70kg

Först ut av svenskarna var Alexander, som ställdes mot Obid Dzhebov (RUS) i den inledande rundan. Efter full tid hade ingen av dem lyckats ta några poäng, men i golden score lyckades ryssen kontra Alex vid ett svagt ögonblick och vinsten gick till Ryssland.

För Tove blev det en flygande start mot Selma Hajro (BIH), efter att ha kastat ippon 22 sekunder in i matchen. I andra rundan väntade Lia Ludvik (SLO) som Tove slog på EC i Prag, tidigare i år. Till en början var Tove bra med i matchen och kom till sitt starka vänster-grepp, vilket ledde till att hon kunde ta ledningen efter 1 minut. Sedan tog det stop. Bränslet tog slut och orken försvann för Tove, vilket Ludvik uppmärksammade och utnyttjade. Det blev förlust på ippon. Ludvik visade dock under dagen att hon toppat formen perfekt och slog flera favoriter på sin väg till guldet.

För Ida, som gjorde sitt sista EM i U21 var siktet inställt på finalpasset. Efter att ha inlett tävlingen med två kontrollerade vinster mot Karyna Sarkisyan (UKR) och Jennifer Czerlau (HUN), väntade Zala Pecoler (SLO) som vann Paks EC tidigare i år. Efter lite för passivt agerande från Idas sida, blev hon nedtryckt i mattan och ut strypt tidigt i matchen. I återkvalet ställdes Ida mot Mariam Thanturia (GEO) som gjort sig känd för att inte vara ödmjukaste av tävlande. Dock hade Ida ledningen i inbördes möten, efter att ha vunnit finalen i Rumänien på EC i Cluj-Napoca, några veckor tidigare. Men, efter en lång och jämn kamp fick Ida se sig besegrad 3 minuter in i golden score. Således slutade Ida på en 7:e plats i sin nya viktklass -70kg.

Svenska laget på U21 EM fick lämna utan medaljer. Foto: Johan Berg

Vi är inte nöjda.
Både Alexander och Ida vann över bronsmedaljören i respektive viktklass under tävlingen i Rumänien för några veckor sedan. Samtidigt som Tove vann över guldmedaljören (Lia Ludvik) i Prag under sommaren. Kapaciteten finns, vi är tillräckligt bra för att åka hem med medalj runt halsen. Jag väljer att inte söka efter förmildrande omständigheter eller ursäkter över att det gick som det gick. Sanningen är att vi måste lära oss att prestera som bäst när det betyder som mest.

Nu dröjer det några veckor innan truppen åker till Bahamas och VM för U21. Till dess ska vi ladda om, reflektera över våra insatser, rätta till detaljerna och sedan åka till Bahamas med målet inställt på medalj.

Johan Berg
Förbundstränare