Pressmeddelande: Två svenskar seedade i judo-VM

Både Tommy Macias, -73 kg,  och Anna Bernholm, -70 kg är rankade på tredje plats på världsrankingen och är därför seedade när judo-VM avgörs i Baku, Azerbaijan, den 20-27 september. Tommy tävlar på lördagen den 22/9 och Anna tävlar på måndagen den 24/9.

Aldrig tidigare har vi gått in i en VM-turnering med två topp-3-rankade/seedade svenska judoka. Men det blir tufft att nå medalj, förutom VM-titeln är det här är en mycket viktig tävling i det långa OS-kvalet och det formligen kryllar av stjärnor i alla viktklasser.

Foto: IJF Media Team

Tommy Macias i -73 kg – tävlar lördag 22/9

Vid förra årets VM var Macias fjärdeseedad, men det blev respass direkt mot rutinerade ryssen Iartcev. I år hoppas vi på mycket mer. 2018 har varit en resultatmässig berg-och-dal-bana för Macias, men ett Grand Prix-guld efter finalvinst mot VM-trean An och en mästerskapsmedalj genom EM-brons för andra året i rad visar att Macias högsta nivå är mycket hög.

I den 82 judoka stora viktklassen står Macias över första omgången och inleder mot israelen Tohar Butbul, 10:a på världsrankingen. Macias kliver upp på mattan med 3-0 i inbördes möten mot den starke Butbul i ryggen.

Robin Pacek i -81 kg – tävlar söndag 23/9

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Pacek inleder i andra omgången mot tuffast möjliga motstånd: den olympiska mästarenKhasan Khalmurzaev, Ryssland, som har förlorat blott fyra av sina 50 senaste matcher. Senast de möttes var 2014 och då vann Khalmurzaev.

Det R. Pacek får ”ta med sig upp på mattan” är hans senaste match för en dryg månad sedan; då vann han bronsmatchen på Grand Prix i Budapest mot världstvåan de Witt på ippon (full poäng).

 

Anna Bernholm i -70 kg – tävlar måndag 24/9

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Bernholm står över första omgången och mycket talar för att Bernholm i andra omgången möter en av de största favoriterna i viktklassen, oseedade Yoko Ono. Japanskan tävlar sparsamt men har efter en förlorad bronsmatch på Grand Slam i Tokyo i slutet av 2016 fyra raka internationella guld och ett silver då hon förlorade finalen på Grand Prix i somras mot världstvåan Gahie.

Å andra sidan har Bernholm både ett Grand Slam-guld och ett Grand Prix-guld samt Masters-brons de senaste elva månaderna, så det är hög tid för en svensk revansch för de tidigare förlusterna mot Ono.

Martin Pacek i -100 kg – tävlar tisdag 25/9

Foto: IJF – Gabriela Sabau

31-årige M. Pacek är sedan i våras för första gången på en evighet inte högst rankad svensk i -100 kg, men han är vår klart mest internationellt medaljbehängde judoka. Han gjorde sitt näst bästa VM för ett år sedan då han nådde 3:e omgången. Resultaten har i år gått åt rätt håll: en kvartsfinal på Grand Slam i Paris följdes i augusti upp med en semifinal på Grand Prix i Budapest.

Pacek får dock bekänna färg direkt då han inleder mot förra årets VM-trea och OS-tvåan i Rio: oseedadeElmar Gasimov, Azerbadjan. Å andra sidan har M. Pacek 2-1 i inbördes möten.

Joakim Dvärby i -100 kg – tävlar tisdag 25/9

Foto: IJF Media Team

Högst rankad svensk i -100 kg är Dvärby på 21:a plats efter att han erövrade en bronsmedalj på Grand Prix i Hohhot i våras. Dvärby hade skadeproblem i början av året och klev upp på de internationella mattorna först i april. När det gäller Dvärby och VM har han en gång nått kvartsfinal följt av en bronsmatch, men det är fem år sedan.

Även Dvärby får en tuff start när han inleder mot den regerande juniorvärldsmästaren, Zelym Kotsoiev, Azerbadjan. En 20-åring som har visat att han håller även på seniornivå med både ett EM-brons och Grand Prix-guld i våras.

VM går att följa här:

https://live.ijf.org/wc_sen2018/live_video

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se