Tove slutade 7:a på Europacupen för juniorer i Litauen

Efter att fyra aktiva blivit uttagna, var det bara två Svenska som kom till matchstart i Kaunas, Litauen 12-13 Maj. Tove Hansen -63kg och Owe Dvärby -81kg representerade den svenska truppen som var uttagen till denna tävlingen.

Tove Hansen som gör sitt första år som junior imponerade med 4 matchvinster. Efter att hon vunnit sina 3 inledande matcher på ett övertygande sätt blev världsfemman Jovana Obradovic (SRB) för svår i kvartsfinalen. Tove hade dock inga problem med att fokusera på nästa match och vann den på ippon mot Tess Van Dooren (NED). I matchen innan bronsfinal, ställdes Tove mot rutinerade Laerke Olsen (DEN) som har flera medaljer på världscupen för juniorer. Även om Tove öppnade starkt så visade Olsen hur rutinerad hon är och kunde efter några sekvenser ta över och kontrollera greppningen, för att sedan kasta ippon. En bra insats av Tove som återigen visat att hon är håller en jämn nivå på världscuperna i Europa.

Efter att ha stått över första omgången fick Owe Dvärby inte till det mot Emil Hennebach (GER), som kunde kontrollera greppet och utnyttja Owes misstag och vinna på kast, ippon. Det vi kan göra är att titta på matchen i efterhand, lära av våra misstag och komma igen starkare och bättre. Det råder ingen tvekan att Owe har förmågan att prestera i dessa sammanhang.

Efter tävlingen stannade truppen en dag för att delta på det efterföljande internationella träningslägret, för att sedan resa hem under tisdagen.

Det är mycket hård konkurrens på Europa Cuperna, det krävs mycket för att ta medalj eller en placering. Därför är också kraven att bli uttagen höga. Som aktiv är det viktigt att få vardagen att räknas, varje träning, varje övning, varje vila. Lottning, motstånd och andra saker som man inte kan påverka är inte intressanta. Jag hoppas och tror att detta är en devis som börjar rota sig i utvecklingstruppen, isåfall är jag övertygad om att framgångarna på juniorsidan bara kommer öka
de närmaste åren.

Härnäst väntar NM (26-27/5) i Hilleröd och därefter SM i Lindesberg (2-3/6).

Förbundstränare
Johan Berg
johan.berg@judo