Rapport från EM i Tel Aviv

Rapport EM Tel Aviv 26-28 april 2018
 

Årets EM genomfördes i Tel Aviv dit 44 av Europas nationer hade kommit för att jaga mästerskapsmedaljer och värdefulla rankingpoäng. Arrangörslandet hade verkligen slagit på stort och det märktes väl att judo är en av dom ledande sporterna i Israel. Tävlingen bjöd på en fantastiskt fin inramning med fullsatta läktare och en härlig stämning i arenan!

Vi ställde upp med sex aktiva och det var första gången på länge som hela landslagstruppen var samlade och redo för att tävla. Bäst gick det utan tvekan för Tommy Macias som på nytt visade upp vilken otrolig kapacitet har han då han för andra året i rad lyckade vinna en EM medalj. Efter fyra matchvinster så kunde Tommy kvittera ut en bronsmedalj precis som på EM 2017 Warszawa, en väldigt stabil insats som få kan skryta om!

Tommy inledde dagen med vinst mot tysken Vennekold på armlås och redan i nästa runda så väntade tuffaste tänkbara motstånd i form av belgaren Van Tichelt som var bronsmedaljör på OS i Rio och som Tommy har två förluster emot sedan tidigare. Men idag visade Tommy att det nu var hans tur och i golden score så kastade Tommy en waza-ari och avancerade till kvartsfinal mot den unge turken Ciloglu som i matchen tidigare hade slagit ut OS-vinnaren Basile från Italien. Här var det dock ingen snack utan visade direkt att han ville och kunde mer och vann matchen på ippon.

Nu var det dags för semifinal mot den mycket formstarka armeniern Karapetian, Tommy inledde bäst och tog ledning på waza-ari dock så växlade Armeniern upp och slängde in två vänster höftkast och grusade Tommy final och guld drömmar. En tung förlust då Tommy verkligen var i slag och hade känningar på ädla valörer, men  nu visade Tommy vilken stor idrottare han är, då han trots sin besvikelse efter att ha förlorat semifinal snabbt laddade om för att kliva upp i en bronsmatch mot nästa Armenier Ghazaryan. Även han hade visat god form under dagen men Tommy ville ha medaljen och efter att ha varit vaken i en situation från stående till golvet och upp igen så avslutade Tommy snyggt på ippon och kammande hem EM medaljen!

Väldigt stort gjort att honom och hans goda form håller i sig efter guldet i Grand Prix Antalya och nu brons på EM i Tel Aviv!

För övriga i truppen lämnade EM mer att önska och samtliga föll i första omgången, här finns det mer jobb att göra för att dem skall kunna prestera maximalt på denna nivå och förhoppningsvis så är dom tillbaka starka på Grand Prix i Kina om några veckor!

Mia Hermansson skadade tyvärr sitt knä illa i sin första match när hon blev kastad på en seio nage, även om prognosen ännu inte är helt klar så kommer hon att vara bort en längre tid för operation och rehabilitering.

Efter EM väntar lite vila innan laget reser vidare till Kina och Hohhot Grand Prix i slutet på maj, efter detta så inledes en träningsperiod med bland annat läger i Japan och Spanien innan fler Grand Prix tävlingar i Zagreb och Budapest samt förberedelser inför VM i Baku i september!

Det har nu gått nästan 2 år sedan OS i Rio och i samband med Grand Prix i Hohhot sätter OS kvalet mot Tokyo igång på nytt. Så en mycket spännande och intensiv period väntar för truppen och dem som skall försöka kvala och prestera i Tokyo.

Landslagschef
Robert Eriksson
robert.eriksson@judo.se

Foto: EJU – Carlos Ferreira
Foto: EJU – Carlos Ferreira
Foto: EJU – Carlos Fereira
Foto: EJU – Carlos Ferreira