Pressmeddelande: Premiärdags för judons två år långa OS-kval

Grand Prix, Hohhot, Kina, 25-27 maj

Det är långt, väldigt långt; judons OS-kval. Under två års tid skall världens elitjudoka försöka etablera sig så högt på rankningen att de kvalificerar sig till OS i judons ”hemland” Japan.

När allt summeras den 25 maj 2020 räknas resultaten under maj 2018 till maj 2019 med 50 procents värde, medan den följande tolvmånadersperioden räknas till 100 procent. Det är alltså möjligt att kliva in senare under kvalet och prestera, men då krävs exceptionella resultat, som när Marcus Nyman stormade fram på världsrankningen inför OS i Rio.

Lika många damer som herrar

För att vara direktkvalificerad är kravet stentufft, topp 18 i sin viktklass för både herrar och damer (max en per land). För att nå dit kommer det att krävas flera medaljer på Grand Prix, Grand Slam, Masters eller VM. Därutöver finns diverse kvotplatser för kontinenter m.m. Totalt blir det 386 judoka på judomattorna i Tokyo; bortsett från de sista 20 särskilda inbjudningsplatserna så kommer det för första gången på OS att vara lika många herrar och damer som tävlar.

Fördelen med det långa kvalet är förstås att man inte med flyt på en enda tävling kan kvalificera sig, utan det kommer krävas topprestationer över tid.

Svenskarna

Vid OS i Rio var det rekord för svensk del sedan kvalen infördes till OS 1996. Inte mindre än fyra judoka kvalificerade sig, Mia Hermansson, Robin Pacek, Marcus Nyman och Martin Pacek. Topplaceringen blev Nymans 5:e plats efter att som andra svensk genom tiderna nått en bronsmatch.

En titt på världsrankingen idag inför kvalets start visar att vi har tre som når topp 18 och en som är 21:a.

Högst på världsrankingen är de två som missade Rio, och som båda tidigare i år tog guld på Grand Prix: Anna Bernholm är 5:a i -70 kg och EM-bronsmedaljören två år i rad Tommy Macias är 6:a i -73 kg.

Av de som var med i Rio är det endast den dåvarande världstvåan Martin Pacek som är kvar högt i rankingen med en 18:e plats i -100 kg. I samma viktklass hittar vi Joakim Dvärby på 21:a plats.

När kvalet nu drar igång i helgen är Macias pappaledig. Men vi har fyra ur landslaget på plats.

Lördag 26/5

Bernholm är tredjeseedad och kliver in i åttondelsfinalen, sannolikt mot den svåra ryskan Alena Prokopenko. Deras senaste möte, en Grand Slam-kvartsfinal slutade med rysk seger.

Robin Pacek i -81 kg, är oseedad och inleder i första omgången mot unge tysken Tim Gramkow.

Söndag 27/5

Martin Pacek är fjärdeseedad och kliver in i åttondelsfinalen. Seger där och kvartsfinalen kan ge chans till revansch för förlusten i OS i Rio mot sydkoreanen Cho.

Joakim Dvärby är sjätteseedad och inleder i åttondelen mot endera turkmenen Hojamuhammedov eller kazaken Serikbayev.

Man kan följa tävlingarna, både resultat och i webbsändningar genom att gå in på ippon.org

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se