Pressmeddelande: Kanonstart för Joakim Dvärby i OS-kvalet

Grand Prix, Hohhot, Kina, 25-27 maj

Det två år långa OS-kvalet i judo började på ett utmärkt sätt för Joakim Dvärby i -100 kg. En ytterst knapp förlust i kvartsfinalen följdes upp av återkvalet och en bronsmedalj och många viktiga rankingpoäng. Och än viktigare, det såg väldigt bra ut på mattan!

Dvärby stod över första omgången och mötte sedan turkmenen Batyr Hojamuhammedov. Med tanke på att Dvärby har haft det tungt på tävlingsmattorna efter silvermedaljen på Grand Prix i november så var det inte helt självklart att han skulle kliva upp med sådan pondus och självsäkerhet idag, men oj vad det lös om Dvärby. Ett tidigt ko soto gake-försök var kvittot på att självförtroendet var på topp.

Dvärby dominerade markant och efter en minut följde han upp nere i mattan. En sankakku-vändning och turkmenen satt 100-procentigt fast och valde att ge upp, ippon (full poäng) till Dvärby.

kvartsfinalen väntade den precis som Dvärby rutinerade och medaljbehängde egyptiern Ramadan Darwish, 14:e man på världsrankingen.

Det blev en tuff och tämligen låst tillställning där båda fick shido (varning) men det var Dvärby som stod för de riktiga attackerna som bjöds, två som inte var särskilt långt från poäng och ett mycket bra försök med offerkastet tomoe age lyckades Darwish precis vrida sig ur. Samtidigt som Dvärby inte hade några problem med att avstyra de attacker som kom från Darwish.

När de fyra minuterna var över var det poänglöst och två shido var, en tredje innebär diskning. Det såg dock bra och lovande ut med Dvärby som styrde matchen. Sen kommer det som inte får hända, ute vid mattkanten kommer Dvärby en aning ur balans, tvingas parera genom att kliva ut…med båda fötterna och shidon är oundviklig. Därmed var matchen över, en riktigt sur och irriterande förlust för Dvärby som var den klart bättre av de två.

Nåväl återkvalsdags, men tyvärr ingen match eftersom Dvärby vinner på walk over mot sydkoreanen Min-Ho Hwang. Därmed väntade en bronsmatch.

Bronsmatch mot en av dagens överraskningar i -100 kg, estländaren Grigori Minaskin som i kvartsfinalen kastade en av medaljaspiranterna den tvåfaldige VM-tvåan Daiki Nishiyama för ippon.

Mot Dvärby var dock Minaskin chanslös, han hade fullt sjå att försvara sig mot Dvärbys offensiva greppning och attacker. Med minuten kvar orkade Minaskin inte längre stå emot. En ko soto gake-attack, följt av en vridning snett bakåt och Minaskin flyger och landar platt på rygg. För nyår hade det gett ippon, nu ingenting eftersom Dvärby landar på sin axel och fullföljer vridningen.

Men Dvärby följer upp med en fasthållning och ippon-segern är ett faktum.

Det är svårt att börja ett OS-kval bättre än med en medalj!

Foto: IJF – Gabriela Sabau

För fjärdeseedade Martin Pacek i samma viktklass blev det respass direkt efter en förlust mot brasilianaren Rafael Buzacarini.

Nu väntar en längre träningsperiod för landslaget med siktet mot VM i augusti. Som förutom ädla medaljer lockar med väldigt många rankningpoäng i OS-kvalet.

 För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: IJF – Gabriela Sabau