Byggarbetsplats först ut med fallförebyggande träning

Sdå-Bygg först ut med Fallförebyggande träning för medarbetarna. Från vänster Karin Strömqvist Bååthe, Donatas Baltrimas, Annika Krus. Foto: Maria Huglen

Nu är den första fallträningsgruppen i full gång. Flera arbetsgivare är intresserade av att erbjuda Fallkompetensträning för sina medarbetare, och nu har den första gruppen dragit igång, på byggbolaget Sdå-Bygg AB i Mölndal.

Annika Krus, IK Västra Mölndal, nybliven Fallkompetensledare Svenska Judoförbundet. Foto: Lena Videgren

– Vi startade de första träningstillfällena i maj och det är jätteroligt. Vi har en grupp byggnadsarbetare på cirka tio personer som ska träna upp fallteknik, balans och styrka under ca 10 veckor. Det är mycket spännande att följa hur de utvecklar sin fallkompetens, säger Annika Krus, IK Västra Mölndal och Fallkompetensledare hos Sdå-Bygg där hon också arbetar.

Under våren har ledare med gradering lägst blått bälte erbjudits utbildning i Judo4Balance som är ett fallförebyggande träningsprogram utvecklat av SJFs konceptgrupp i samarbete med Michail Tonkonogi, professor i Medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola. Utbildningen är en del av samverkansprojektet med AFA Försäkring där målet är att öka fallkompetensen och förebygga fall. Efter tre utbildningshelger i Uppsala, Lindesberg och Lund är cirka sextio ledare certifierade Fallkompetensledare.

Annika Krus är en av dem som gick utbildningen i Uppsala i maj.

– Jag är väldigt nöjd med utbildningen. Materialet innehåller både teori och praktik och övningarna är samma för alla men med eget utrymme att anpassa efter egen ledarstil.

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige och varje år drabbas runt 11 000 människor. Statistiken visar att drygt 10 procent av alla allvarliga olyckor av typen fall i samma höjd sker inom yrkesgruppen betong-, bygg- och anläggningsarbete.

Sdå-Bygg arbetar och tränar fallkompetens i Mölndal en gång i veckan. Foto: Annika Krus

På Sdå-Bygg har man varit förskonade hittills när det gäller fallskador på arbetsplatsen, inga incidenter sedan företaget startade, för åtta år sedan.

– Fallkompetensträning kommer att vara obligatoriskt på min arbetsplats. Jag ser det också som en teambuilding-aktivitet, säger Annika. Min målsättning är att de ska känna sig trygga och ha roligt.

– Jag är stolt över judon och att dess metodik kan ge så mycket till samhället.

Text: Lena Videgren

Läs mer om projektet och intresseanmälan här.

Pressrelease: Byggarbetare tränar judo för att förebygga fallskador.

Kontakt:
Karin Strömqvist Bååthe
Projektledare, Svenska Judoförbundet:
0730/89 61 62, karin.baathe@judo.se

Maria Huglen
Delprojektledare och ansvarig för matchning judoklubbar och arbetsgivare, Svenska Judoförbundet
0730/534 96 14, maria.huglen@judo.se