Stort medialt intresse för samverkansprojektet med AFA Försäkring

TV4:s Nyhetsmorgon och flera branschtidningar kom för att bevaka seminariet den 28 mars där Afa Försäkring presenterade ny statistik för fallskadeolyckor på arbetsplatser. Samtidigt berättade Svenska Judoförbundet och försäkringsbolaget om sitt samverkansprojekt för ökad fallkompetens på arbetsplatser i praktiken.

Flera av förbundets engagerade tränare var på plats för att demonstrera fallteknik och förklara konceptet Judo4balance och symboliskt kicka igång den första gruppträningen inom ramarna för Fallkompetensprojektet med AFA Försäkring.

Det var fantastiskt roligt att visa fall i direktsändning med TV4, säger Ida Lindgren, vice ordförande SJF och ansvarig för delprojekt Praktik inom fall. Jag tror helhjärtat på projektet med Afa Försäkring. Det ger oss möjlighet att nå ut till helt nya målgrupper med judon och göra skillnad i arbetet med att förebygga skador i samband med fallolyckor.

TV4 Nyhetsmorgons reporter fick se flera medarbetare från Afa Försäkring göra sina första träningsövningar tillsammans Ida Lindgren och Julia Hamilton från SJF. Tittarna fick lära sig grunderna i hur man kan falla rätt när olyckan är framme, utan att skada sig.

I en annan del av huset befann sig ett sjuttiotal inbjudna däribland flera branschtidningar som Kommunalarbetaren, Fastighetsfolket och Byggvärlden, för att ta del av ny fallolycksstatistik.

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid, av dessa är ca 8 000 fall i samma nivå, alltså att man ramlar direkt på marken, sa Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på Afa Försäkring. Drygt 2 000 av arbetsolyckorna blir allvarliga, det vill säga att de ger medicinsk invaliditet eller att man blir sjukskriven längre än 30 dagar.

Svenska Judoförbundets Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Fallprojektet Judo4Balance, och Anna Mia Olofsson på Afa Försäkring berättade om samarbetet och syftet med Fallkompetensprojektet. Johan Ericsson, aktiv inom SJF och läkare i Umeå, instruerade Anna Mia Olofsson i fallteknik, balans- och styrkeövningar på scenen och fick flera frågor om judo och fallförebyggande träning från publiken.

Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Fallprojektet på Svenska Judoförbundet, är glad att projektet nu börjar ta form och välkomnar medias intresse.

Vi har jobbat länge med att öka allmänhetens kunskap om judons fördelar när det gäller fallprevention. Samverkansprojektet med Afa Försäkring ger oss en unik möjlighet att erbjuda träning inom ramarna för konceptet Judo4Balance direkt på arbetsplatsen för människor mitt i livet. Vi hoppas att fler vill börja träna judo samtidigt som vi kan utbilda fler tränare inom Fallkompetens. Förhoppningsvis bidrar vi också till minskat personligt lidande, färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader kopplat till arbetsplatsen och samhället i stort.

Lena Videgren
Kommunikatör

TV4 Nyhetsmorgon team intervjuar Eva Hytönen, Afa Försäkring, som tränar judo på arbetstid enligt konceptet Judo4Balance. Foto: Karin Strömqvist Bååthe
Ida Lindgren, SJF, intervjuas av TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Johan Ericsson, tränare SJF och läkare från Umeå och Erik Vesterlund, Generalsekreterare SJF, instruerar Anna Mia Olofsson, projektledare Afa Försäkring. Foto: Lena Videgren
Karin Strömqvist Bååthe, Projektledare Fallprojektet SJF och Erik Vesterlund Generalsekretare SJF. Foto: Lena Videgren
Anna Weigelt, chef Analysavdelningen Afa Försäkring, presenterar ny statistik kring fallolyckor på arbetsplatser. Foto: Lena Videgren

 

Fakta
Fallkompetens i svenskt arbetsliv i samverkan med AFA försäkring är en del av tre olika fallpreventiva program som Svenska Judoförbundet utvecklar och sprider för att minska personligt lidande och samhällets kostnader i samband med fallolyckor. De andra två programmen är: Falltrygghet för äldre, som riktar sig till personer över 65 år och Fallkunnighet för barn i skolan som riktar sig till barn 7-12 år.

Läs mer:

TV4 Nyhetsmorgon 28 mars

Byggnadsarbetaren

AFA Försäkring statistik och rapporter fallolyckor

Svenska Judoförbundets projekt för ökad fallkompetens