Stark insats men inga medaljer på Europacupen i Berlin

Den härliga vårkänslan slog emot den svenska truppen som anlände till Berlin den 6 april för att delta på Europacupen för kadetter. Från Sverige kom de tre killarna Martin Söderberg, Pasha Pashaev och Carl Björklund samt de tre tjejerna Kayleigh Wennerland, Tova Granberg och Ella Andersson för att delta på vad EJU klassade som det starkaste startfältet innan ungdoms-EM. Det är svårt att inte hålla med EJU då deltagandet landade på över 600 ungdomar med deltagande länder som bland annat Turkiet, vilka brukar förvärva stora framgångar på ungdomsfronten.

På lördagen tävlade de lägre viktklasserna och alla tre, Kayleigh, Pasha och Tova, gick igenom den första omgången på ett övertygande sätt, dvs. att de bland annat höll sig till den kontinuerliga greppningen som vi tränat på de olika Judo skapar vinnare-lägren. Där tog det tyvärr stop i vad som kan kallas för en rejäl blandning oflyt med en nypa mist koncentration. Keyleigh föll i slutsekunden för ett dåligt domarbeslut och både Pasha och Tova ramlade dit under de sista 30 sekunderna på grund av dels en ryskas förmåga att ta över Tovas kastförsök som belgarens förmåga att utnyttja luckan i Pashas försvar.

Dagen två var nära på att bli en liknande historia som dagen ett. Carl, Martin och Ella övertygade i deras första matcher och gick segrande ur den första omgången. Dock blev det även denna dagen stopp för alla tre och det var endast Martins motståndare som tog sig till semifinal och därmed gav Martin chans till återkvalsmatcher. Efter ett snabbt ombyte gav sig Martin åter upp på mattan och efter en rysare i golden score lyckades Martin kasta tysken på waza-ari. När återkvalet väl har startat går det ofta i en väldig fart och det blev snart Martin tur igen. Då mot en rumän som tyvärr var en storlek för stor och Martin blev kastad på ippon.

Det vackra vädret höll i sig i det våriga Berlin och ungdomarna genomförde under resterande tid fyra tuffa judoträningar och en gedigen kulturrunda med den stora stadsporten Brandenburg Tor som främsta sevärdhet. Nike var inte med på svenskarna sida denna gång men jag tycker ändå att vi ser en väldigt positiv utveckling hos ungdomarna. Sakta men säkert rör de sig mot bra kontinuitet i greppningen och med ytterligare träning på hemmaplan och på läger inrikes som utrikes kommer utvecklingen med säkerhet fortsätta i rätt riktning.

Viktor Carlsson
Assisterade förbundstränare

Foto: Victor Carlsson