Tommy Macias till semifinal på EM

EM Tel Aviv 26-28 april

För ett år sedan nådde Tommy Macias kvartsfinal där den blivande europamästaren blev för svår. Men i återkvalet (andra chansen för alla som når minst kvartsfinal) blev det idel segrar och en bronsmedalj.

Nu på förmiddagen har 4:e seedade världssexan Macias nått sin första semifinal i mästerskapssammanhang efter en imponerande kontrollerad och vass judo.

Frågan är om vi för första gången sedan 2010 skall få en svensk EM-finalist!

Macias stod över första omgången och i andra omgången väntade tyske Lukas Vennekold, en ny bekantskap för Macias på tävlingsmattorna och med ett tungt favorittryck på Macias. Vennekold inledde vassast utan att på något sätt hota Macias. En sk ryssrulle av tysken neutraliserades lätt av Macias.

Efter 1,30 blev Vennekold grundlurad av Macias nere i mattan, och det blir svenskt överläge. När så Vennekold försöker vrida sig ur situationen utnyttjar Macias blixtsnabbt, armlåset juij-gatame tvingar tysken att ge upp.

Åttondel
I åttondelen var motståndet lurigt. 33-årige rutinerade tidigare EM-ettan och OS-trean från 2016 Dirk van Tichelt från Belgien. De har mötts två gånger, båda förra året och båda med belgaren som vinnare.

Macias fortsatte på det mer kontrollerande spåret, alltså lite lugnare än vanligt. Men han stod för den första och de flesta attackerna. Van Tichelt var helt inställd på att försöka kontra, och han drog på sig en shido (varning). Först halvvägs in i matchen började van Tichelt attackera. Macias drog på sig en shido för felaktig greppning. De bytte attacker med varandra utan att var nära fram till det var 25 sekunder kvar då blixtrade det till där båda gick fullt i en samtidig kraftfull attack, båda upp i luften och ner i mattan…men ingen poäng eftersom ingen hade kontroll. I sista sekunden en ny attack från Macias, och nu var det nära poäng.

Lika vid full tid och golden score (första poängen vinner). Då agerade Macias med ännu mer pondus, tog tag i det rejält direkt och i 23:e sekunden ett elegant benkast, ko soto gari, gav waza-ari och första segern mot van Tichelt…och en kvartsfinalplats.

Kvartsfinal
den minnesgode kommer kanske ihåg hur en kinesisk storskräll satte stopp för Marcus Nyman i kvartsfinalen på OS, nu var det läskigt lika när Macias skulle möta turkiska 19-åringen Bilal Ciloglu. Han hade nämligen på vägen fram besegrat den regerande olympiske mästaren Fabio Baslie från Italien och världsnian hemmahoppet Butbul. Ciloglu vann visserligen en Grand Prix-tävling tidigare i år, men att han skulle ta sig förbi de två var en skräll. Hur skulle då Macias ta sig an detta?

Svaret blev att med pondus kliva in och ta tag i matchen från början. Efter 25 sekunder kom första attacken som nästan gav poäng. Ciloglu var helt chanslös, Macias var klasser bättre och efter en minut waza-ari på offerkastet tani otoshi.

55 sekunder senare var allt över ännu ett benkast, o uchi gari, en till waza-ari som alltså ger ippon. Så säkert det såg ut!

Semifinalen blir tuff. Armeniern Ferdinad Karapetian har slagit igenom på allvar i år med både silver och brons på Grand Slam, och idag har han imponerat stort här på EM med sin stora häftiga kastjudo. Men honom och Macias på mattan känns det nästan som kastgaranti och då av det spektakulära slaget.

Finalpasset inleds med semifinaler kl 15.00 svensk tid. Macias går upp i fjärde matchen på matta 2, se länk nedan.

Övriga
För vårt andra stora medaljhopp, nyblivna Grand Prix-guldmedaljörskan tredjeseedade Anna Bernholm, -70 kg, tog det stopp direkt. Bernholm stod över första omgången och i andra omgången mötte hon Anka Pogacnik, Slovenien. I den jämna matchen var Pogacnik lite hetare och Bernholm mer avvaktande men väldigt offensiv nere i mattan. Med en minut kvar attackerar Bernholm, men inte bättre än att hon blir kontrad, waza-ari (lägsta poängen) till slovenskan. I Bernholms slutforcering för att nå ikapp blir hon så kontrad en gång till, en andra waza-ari, vilket ger ippon (full poäng) och matchen var över för en väldigt besviken Bernholm.

Även Mia Hermansson, – 63 kg, och Robin Pacek, -81 kg, åkte ut direkt i första matchen.

Liveresultat hittar ni på ippon.org och webbsändning hittar ni här! 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: EJU – Carlos Ferreira