Historiska guldmedaljer för Anna och Tommy på Grand Prix Antalya

I helgen gick årets fjärde Grand Prix av stapeln, denna gång i Antalya, Turkiet. 319 deltagare från 50 länder deltog och Sverige ställde upp med hela seniorlandslaget. Mia Hermansson (-63 kg), Anna Bernholm (-70 kg), Tommy Macias (-73 kg), Joakim Dvärby (-100 kg) och Martin Pacek (-100 kg) fightades om medaljerna och två av dem lyckades ta sig hela vägen till final. 

Under lördagen tävlade Mia Hermansson, Anna Bernholm, Tommy Macias och Robin Pacek. Pacek åkte på en snopen förlust i första matchen, men de andra lyckades ta sig hela vägen till finalpasset. Först ut var Mia, som tagit sig hela vägen till bronsmatch mot Alexia Castilhos (BRA). Under våren opererade hon armbågen och har inte tävlat på IJF World Tour sedan november. Denna gång räckte det tyvärr inte hela vägen till medalj, hon fick istället nöja sig med en välförtjänt femteplats i sin imponerande comeback på världstouren.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Därefter var det Tommy Macias tur att kämpa om guldet mot den tvåfaldiga VM-bronsmedaljören och guldfavoriten Changrim An (KOR). Den meriterade An hade dock inte en chans mot Tommy, som lyckades kontra sydkoreanen efter en låg morote seoi nage-attack. Tommy tilldelades ippon (10p) och finalen var över på bara 50 sekunder. Han hade därmed tagit hem sitt allra första Grand Prix-guld!

Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau

Till sist hade även Anna Bernholm tagit sig till final. Hon ställdes mot olympiern Kelita Zupancic (CAN) och körde en något längre final än Tommy. Det var en jämn match och i slutet hade både två dragit på sig två varningar var. Matchen gick därmed in i Golden Score och efter ca 2 minuter lyckades Anna till slut få in ett armlås som gav henne matchvinsten.

Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau

Detta var också Annas första Grand Prix-guld. Hon är dessutom den allra första svenska kvinnliga judokan med att vinna en Grand Prix. Sverige slutade dessutom på en tredjeplats i medaljligan. Historiska resultat för Tommy, Anna och svensk judo!

Under söndagen blev det sedan inga matchvinster för Joakim Dvärby eller Martin Pacek.

Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau